the book thief 756499l 175x0 w 6d394244
Recenzii Filme

The book thief – Cum Viața triumfă asupra Morții

5
(5)

INTRO

După cum am promis în ultimul articol, „Hoțul de cărți”-„Când moartea spune o poveste, chiar trebuie s-o asculți.”, în această seară revin cu recenzia filmului The book thief (Hoțul de cărți).

Romanul lui Markus Zusak a creat atât de multă emoție și a avut un succes răsunător în lumea literară internațională, astfel încât, cum era de așteptat, acesta a fost și ecranizat.

Filmul The Book Thief a fost difuzat în cinema, în data de 8 noiembrie 2013 (SUA), iar în România a avut premiera în 28 februarie 2014.

Recenziile primite au fost dintre cele mai bune, fiind considerat „o perspectivă nouă asupra războiului”,  povestea sa reprezentând „un fir consistent al umanității”.

Succesul acestuia se reflectă nu numai în câștigul financiar, peste 76 milioane de dolari în box office, dar și în nominalizările la Oscar, Globul de Aur și la Premiile Bafta pentru coloana sonoră realizată de John Williams și în premiile câștigate, conform Wikipedia.org:

Grammy Awards – Best Instrumental CompositionJohn Williams;

Hollywood Film Awards –Spotlight – Sophie Nélisse (actrița ce intrepretează rolul fetiței, Liesel);

Phoenix Film Critics SocietyBest Performance by a Youth in a Lead or Supporting Role – FemaleSophie Nélisse (actrița ce intrepretează rolul fetiței, Liesel);

Satellite Awards – NewcomerJohn Williams;

Young Artist Awards – Best Leading Young Actress in a Feature Film – Sophie Nélisse(actrița ce intrepretează rolul fetiței, Liesel);

În culisele filmului

În regia lui Brian Percival, filmul a fost încadrat în genurile Dramă și Război, având o durată de 131 de minute.

Rolurile principale sunt deținute de către:

  • Sophie Nélisse alias Liesel Meminger, personajul principal;
  • Geoffrey Rush alias Hans Hubermann, tatăl adoptiv ;
  • Emily Watson alias Rosa Hubermann, mama adoptivă;
  • Nico Liersch alias Rudy Steiner, cel mai bun prieten al lui Liesel;
  • Ben Schnetzer alias Max Vanderburg, evreul salvat de către familia adoptivă a fetei;
  • Roger Allam alias Moartea, ce are rolul de povestitor în roman

Filmările au avut loc la Babelsberg Studio în PotsdamBabelsberg, Germania, iar primul trailer al filmului a fost lansat în 21 august 2013, având ca și coloană sonoră, melodia „Haunt” din Bastille.

Synopsis

Nu știu dacă ar fi fost mai indicat să vizionez filmul mai întâi și după aceea să citesc cartea.

Din păcate, însă, am descoperit filmul în momentul în care m-am hotărât să dedic un articol minunatului roman.

De asemenea, nu am văzut niciunde scris dacă filmul este o interpretare sau o „copie” fidelă a cărții, lucru ce poate dezamăgi cititorii ce aleg să-l vadă.

Cu toate că, se păstrează în linii mari povestea, începând cu Moartea, pe post de narator, ce ne introduce, scenă cu scenă, într-o perioadă prin care umanitatea a fost nevoită să treacă, foarte multe scene și detalii sunt omise.

În plus, apar personaje ce nu sunt personalizate în poveste.

Exemplu este scena în care poliția germană începe să verifice locuințele pentru a vedea dacă au adăposturi în cazul bombardamentelor aeriene. În carte personajele ce fac aceste verificări nu au nume, în film, da.

Și totuși… chiar și cu aceste lacune și reinterpretări, povestea lui Liesel, hoțul de cărți, este aproape la fel de emoționantă.

Povestea ei…

Cu fiecare scenă observăm cum fetița, lăsată de autorități la ușa unei familii adoptive, reușește să se acomodeze și să câștige dragostea celor din jurul său, prin felul ei de a fi.

Din atitudinea lui Liesel și a personajelor ce trăiesc pe strada Himmel 33, vedem cum omenirea, indiferent de crizele prin care a fost nevoită să treacă, a supraviețuit. Chiar și pe timp de război oamenii își poartă mai departe zilele și își desfășoară activitățile, chiar dacă acum sunt mult mai îngrădiți.

Descoperim, de asemenea, cum cititul și scrisul, sunt lucruri ce ne pot aduce alinare în momentele de grea încercare sau ne pot salva viața.

De fapt, cu fiecare cuvânt pe care Liesel a învățat să-l descifreze, regăsim o victorie a Vieții asupra Morții.

Vicisitudinile existenței noastre, descoperim că pot fi depășite prin iubire, imaginație și cultură!

Recomand filmul, deoarece poate trezi în noi sentimente pe care, poate nu le conștientizăm, dar și pentru că ne oferă o nouă viziune asupra Vieții.

În antiteză cu milioanele de oameni, ale căror suflete și-au părăsit trupurile schingiute, prematur, noi trebuie să apreciem și să ne bucurăm de fiecare zi.

The Book Thief  merită văzut! Te determină să citești și cartea, la final!

Site-urile românești pe care poate fi vizionat, sunt: filmeonline.biz, voxfilmeonline.net etc.

Dacă vă place acest articol, nu uitați să apăsați butonul subscribe pentru a fi notificați la apariția unui nou articol.

De asemenea, aștept părerile voastre legate de acest film.

Mai jos, vă las și trailer-ul acestei ecranizări!

  The Book Thief Official International Trailer (2013) – Geoffrey Rush Movie HD

Surse:

https://www.cinemagia.ro/filme/the-book-thief-485827/

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Book_Thief_(film)

Apreciază această postare!

Apasă pe steluță pentru vot!

Media voturilor 5 / 5. Număr voturi: 5

Nu există voturi! Votează primul.

Bună! Eu sunt Mădălina și sunt încântată să vă urez “Bine ați venit!” pe tărâmul meu. Aici veți descoperi activitatea mea atât ca astrolog și blogger. Atunci când mă simt inspirată particip și la competiții de blogging creativ, precum Superblog. Îmi doresc ca materialele pe care le postez să răspundă cerințelor și/sau curiozităților pe care le aveți, să vă inspire și să vă ofere, pe cât mai mult posibil, răspunsurile căutate, dacă este cazul. Pentru a nu pierde niciun articol, vă puteți abona oricând la Blog , primind articolele în adresa de email. Mentiuni importante: Nu trimit reclame, promoții sau alte e-mail-uri tip spam. Se vor trimite automat de către platformă numai articolele noi de pe blog. Abonarea la blog presupune că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare, cu politicile de confidențialitate și cu utilizarea cookie-urilor. Datele cu caracter personal colectate sunt adresa de e-mail, în cazul în care utilizatorul se abonează la blog, datele de contact solicitate de formular și mesajul în cazul în care utilizatorul trimite un e-mail, precum și comentariile pe care utilizatorii le fac pe blog. Te aștept oricând să revii, iar între timp îți mulțumesc pentru vizită și pentru suport!

9 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: