SuperBlog

Locuitorii de pe Terra își mai acordă o șansă – „Casa viitorului”

5
(16)

Începutul poveștii – Ax, Ely și mitul Universului

– Ax, ești gata?

– Da, Ely! a răspuns mica navă spațială.

– Care ne este destinația? a vrut să știe Ax.

Ely s-a uitat pe harta Universului ascunsă în ceasul de mână.

Locurile unde ar fi putut merge trebuiau să fie marcate cu verde. Trebuiau să se ferească, în schimb, de cele de culoarea roșului rubiniu. În zonele înroșite viața nu mai exista.

Vechile legende spuneau că acea culoare era, de fapt, sângele planetelor. Planetele au fost secate de energie și de resurse de către locuitorii lor.

Harta îi arăta fetiței doar astfel de suprafețe.

– Ax, te rog, uită-te puțin! și a întins ceasul în fața computerului de bord.

Ochii lui Ax, formați din mii de pixeli colorați, au privit-o cu atenție. Câteva secunde de tăcere în care cei doi au avut același gând.

– Unde să mergem, Ax? a spart tăcerea fetița, ultima supraviețuitoare a populației Timar, lăsând privirea în pământ, descurajată.

– Mergem la casa Universului! a răspuns acesta, hotărât.

– Doar El ne va putea îndruma! Nu putem rătăci prin spațiu la nesfârșit, iar proviziile noastre se vor termina în curând.

– Unde se află? a întrebat ea.

– În Galaxia CR7, cea mai strălucitoare galaxie a Universului timpuriu. Este o galaxie ce se situează în direcția celei de-a 6 a constelații din cele 88 cunoscute până acum.

Dacă miturile sunt adevărate, acolo este locul unde s-au născut primele stele. O vom recunoaște după smocurile de praf ce au fost descrise ca fiind magice.

Descoperirea veridicității miturilor și o misiune

– Cine îndrăznește să mă deranjeze? s-a auzit, dintr-o dată, o voce groasă al cărei ecou repeta întrebarea.

– Sunt Ely, ultima supraviețuitoare a populației Timar…

– Și ce vrei? i-a răspuns din nou vocea.

– Vin de la milioane de ani distanță, a început copila să povestească.

– Am venit la Tine să-ți cerem îndrumare! Căutăm un loc în care ne-am putea stabili, dar nu am găsit nimic… viața nu mai există pe nicio planetă.

Universul a ascultat-o cu atenție, timp în care s-a gândit cum să o ajute pe această fetiță, a cărei inocență, îl cucerise.

– Te vei îndrepta spre Terra! Este la 12,9 miliarde de ani distanță. Îți voi alimenta nava și-ți voi da provizii, dar trebuie să faci și tu ceva pentru mine, a adăugat El.

Ely, fericită că primește ajutor, se simțea pregătită să încheie orice târg.

– Ai auzit de planeta aceasta? a interogat-o Universul.

Nu! a șoptit fetița.

– Eu sunt Universul! a mărturisit acesta.

– Eu am asistat de la începutul începuturilor la nașterea și moartea planetelor.

– Cu trilioane de ani în urmă, a continuat El, planetele, zămislite din neant, erau fericite! Viața vibra în ele… până în momentul în care am luat cea mai nepotrivită decizie…

– Care a fost aceasta? a vrut Ely să știe.

Din dorința de a oferi mai mult acestora, am dat naștere ființelor bipede, pe care le-am înzestrat cu inteligență și liber arbitru.

Ființele acestea, unele umanoide, altele extraterestre, au început să descopere că își doresc mai mult, că au nevoie de mai mult confort, de mai multă siguranță. Așadar, au început să renunțe la peșteri și să construiască case din piatră, din pământ sau din lemn. Mai apoi, au descoperit focul și au început să-i găsească tot felul de utilizări. Generații după generații s-au folosit de resurse, dar fără a se gândi să găsească o soluție pentru a le reface.

Cuvintele lui răsunau în înaltul galaxiei.

– Vreau să te duci acolo să vezi cât de gravă este situația și să cercetezi dacă au început să conștientizeze faptul că și-au distrus planeta și vor pieri, în curând, odată cu ea. Vreau să știu dacă au început măcar să-și construiască casele într-un mod diferit, vreau să știu TOTUL!

Ely a dat din cap, semn că și-a înțeles misiunea. A încărcat proviziile primite și cu un zâmbet de recunoștință, a urcat la bordul navei, dispărând printre stele!

O istorie a Terrei

Ax a străbătut, cu viteza luminii, galaxiile.

– Ely, în fața noastră este Terra! a anunțat el.

Ely și-a desfăcut centura de siguranță și a urcat în turnul de control pentru a privi mai bine această nouă planetă.

În timpul călătoriei a căutat informații despre ea și despre locuitorii ei.

Arhivele istoriei milenare i-au dezvăluit războaie încă de la apariția așa-ziselor civilizații. I-au arătat epidemii și boli din cauza cărora suferința și moartea erau omniprezente. I-au arătat cataclisme și dezastre naturale și o Natură distrusă chiar de acești locuitori. A mai văzut după aceea fabrici a căror fum gros și toxic, se răspândea în văzduh. A văzut munți înalți și colorați și s-a bucurat. Vocea din film, însă, i-a explicat că acestea erau deșeurile celor care purtau numele de „pământeni”.

Dar… văzută de acolo, de sus, Terra avea culoare. Încă avea verde, albastru și linii șerpuitoare de un brun închis.

– Ax, a chemat fetița nava, cred că mai avem o șansă!

– Să nu ne grăbim cu observațiile! a sfătuit-o Ax.

Cele două fețe ale Terrei

Survolau cerul planetei Pământ. Razele Soarelui se ascundeau printre nori, într-un dans continuu.

Ely era uimită. Zona în care zburau era plină de vegetație luxuriantă, de izvoare limpezi și jucăușe și de cascade agitate care se prăvăleau din pântecele munților.

– Am ajuns? a întrebat Ely, nerăbdătoare.

– Mai avem încă puțin! a liniștit-o Ax.  Între timp, privește cu atenție și notează tot ceea ce vezi.

Ely s-a întors în turnul de control și a continuat să privească.

A văzut câmpuri bogate de recolte din care pompițe mici împrăștiau apa. A văzut stâlpi uriași, în vârful cărora se învârteau elice în ritmul adierii vântului. Mai apoi, a descoperit clădiri acoperite cu niște oglinzi enorme, în care Soarele se oglindea, precum Narcis în spectrul apei. A căutat repede să vadă ce sunt și aceste ciudate invenții și a aflat că purtau numele de panouri fotovoltaice.

Locuitorii de pe Terra își mai acordă o șansă - „Casa viitorului”
Imagine preluată de pe pagina de Facebook AIA PROIECT

Dar după toate aceste minunății a început să vadă și câmpuri pline de gunoaie, fumul acelor fabrici, ape cu culori ciudate și a înțeles că erau poluate.

Au intrat mai apoi în marile orașe unde străzile erau superaglomerate și de acolo, de jos, fumul țevilor de eșapament se ridica în aer. Blocuri uriașe se înălțau până la cer, sufocând clădirile mici dimprejurul lor.

În acele momente a înțeles de ce Universul îi dăduse această misiune!

Ely și Ax află că pământenii încep să devină responsabili

– Ax, care ar fi primul lucru după care ar trebui să ne uităm?

Ax s-a gândit puțin, timp în care, pe monitor au început să apară tot felul de mesaje criptate și textul „Loading…”

– Ce ar fi să începem cu termenul „casa viitorului”? a propus acesta.

– Daaa! a bătut Ely, fericită, din palme.

S-a așezat comod la pupitrul de comandă și a așteptat nerăbdătoare să vadă rezultatele căutării.

De miliarde de ani, s-a auzit vocea povestitorului, omenirea a căutat să-și îmbunătățească condițiile de viață. Inteligența cu care au fost înzestrați, dar și curiozitatea caracteristică acestei civizilații, i-a îndemnat să găsească răspunsuri, dar și să comită numeroase erori. Însă, înconjurați de poluare, de boli născute din cauza acesteia, de pierdere a resurselor naturale a planetei lor, și-au dat seama că sunt pe un drum greșit.

Așadar, au început să-și schimbe mentalitatea, căutând soluții de remediere a dezastrelor pe care le-au provocat.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale omenirii a fost conceptul de „Casa Viitorului”.

Dacă, înainte, aceștia au fost obișnuiți să trăiască în case tradiționale, mari consumatoare de energie și surse puternice de poluare, odată cu finalul anilor 1900 au inventat un nou concept: „casa pasivă”.

Povestea are loc în 1978, iar autorii ei au fost suedezul Bo Adamson și germanul Wolfgang Feist.

„Casa pasivă” nu mai avea o sursă convențională de încălzire. În schimb, pentru asigurarea unei temperaturi confortabile de interior, aceasta folosea energia pasivă a radiațiilor solare. Energia era captată din exterior și transformată în energie termică de dispozitive speciale, dar și de temperatura corporală a locatarilor. Obiectivul acestui proiect a fost acela de a menține un consum total de căldură, apă caldă și de energie electrică sub 42 kWh/m² * an.

Dar anii au trecut și emisiile de carbon tot nu erau diminuate, a continuat naratorul prezentarea.

Atunci s-au gândit și la inventarea unor mijloace de transport ecologice, dar au mers în paralel și cu proiecte de case avangardiste, luând naștere conceptul de casa activă.

Casa activă

„Casa activă” este mai mult decât o „casă pasivă”, deoarece impactul ei asupra mediului este aproape de zero prin consumul minim de energie. În plus, aceasta poate produce, singură, energie. Ceea ce înseamnă că a construi o astfel de casă ajută la amortizarea investiției, prin simplul fapt că nu va mai fi nevoie să se plătească facturi furnizorilor tradiționali, ea devenind unicul furnizor.

Pe ecran a apărut o imagine și un filmuleț, în care era explicat, în detaliu, beneficiul construirii unei astfel de locuințe.

Ely și Ax priveau uimiți. Și planeta lor cunoscuse o dezvoltare în acest sens, dar nu atât de importantă. Poate de aceea a și pierit… era gândul amândurora.

 

 

Locuitorii de pe Terra își mai acordă o șansă - „Casa viitorului”
Prezentarea conceptului de casa activa – preluat de pe site-ul sponsorului – AIA PROIECT

 

– Foarte interesant! au exclamat, încântați.

Vocea computerului rula mai departe:

„Dezvoltarea acestui concept este în plin proces, deoarece există legi pământe care impun ca, începând cu anul 2020, toate casele construite, să aibă un consum de energie aproape zero sau „case NZEB” (nearly zero energy building).

De altfel, deoarece omenirea este pe cale să descopere inteligența artificială, aceste locuințe vor fi înzestrate cu personalitate, vor putea comunica cu proprietarii lor… acasă va deveni, într-adevăr, oaza de liniște pe care, umanitatea o caută de câteva secole.

De asemenea, Natura va fi readusă la viață. Au în plan replantarea pădurilor, reînvierea florei și a faunei.

Vor avea, într-adevăr, nevoie de zeci de ani pentru a reface tot ceea ce au distrus urmașii lor, dar speranța există!” a încheiat prezentarea computerul.

– Dar care este sursa acelui filmuleț? a întrebat Ely, la final.

Ax a derulat pentru a căuta sursa.

– Se numesc AIA Proiect și oferă servicii de proiectare completă (arhitectură, structură, instalații): proiecte de casă, de construcție case sau mansarde, project management pentru construcția de clădiri industriale, de birouri, comerciale sau publice. De asemenea, se ocupă și de partea de documentare, avizare, realizare de studii complexe de fezabilitate.

– Deci există companii care susțin aceste proiecte inovative! a concluzionat Ely.

– Da, există și uită-te câte servicii oferă și de asemenea, soluții pentru orice nivel economic al doritorilor.

– Ax, cred că avem deja un răspuns pentru Univers!

– După cum am văzut amândoi, locuitorii acestei planete conștientizează pericolul în care se află. Concluzia mea reiese din faptul că proiectează astfel de locuințe. Tehnologia descoperită este folosită, în sfârșit, și în favoarea Naturii!

– Da, Ely, lucrurile par a se îndrepta!

– Din informațiile pe care le primesc casele sunt tot mai mult gândite, astfel încât să fie conforme nu numai cu nevoile lor, dar și cu cele ale mediului înconjurător. Totuși, proiectele lor nu se opresc aici. Pământenii au inițiat și proiectarea de automobile și mijloace de transport electrice. Obiectivul acestora este, în primă fază, diminuarea emisiilor de dioxid de carbon, iar mai apoi stoparea acestora în următorii ani. Case ecologice, transport electric…

– Ax, atunci ne putem considera misiunea îndeplinită! i-a oprit Ely prezentarea.

– Plecăm direct spre Univers să-i dăm aceste vești atât de bune și mai apoi, ne întoarcem aici.

– Vreau să contribuim și noi la curățiarea acestei frumoase planete! a decis Ely.

Articol scris pentru cea de-a 5 a probă din competiția Spring Superblog 2019

* Mențiune: informațiile legate de Galaxia CR7 și distanța acesteia față de Terra, sunt reale. Sursele de unde au fost preluate, se regăsesc, mai jos.

Surse:

A. Surse recomandate de către sponsorul AIA Proiect:

B. Alte surse:

  • Articol în limba italiană „ Casa energetica” – Wikipedia.org (it)
  • Articol în limba română „Casa pasivă” – Wikipedia (ro)
  • Articol în limba italiană „Casa passiva” – Wikipedia (it)
  • Foto 2 – Prezentarea conceptului de casă activă – site AIA PROIECT
  • Filmulețul intitulat „Active House” – sursa: YouTube și site AIA PROIECT
  • Articol în limba italiană despre constelații și Univers -„Cosmos Redshift 7” – Wikipedia (it)
  • Articol în limba italiană despre constelații și Univers -„Sestante (costellazione) – Wikipedia (it)
  • Articol în limba română despre primele stele din Univers – unawe.org

 

Locuitorii de pe Terra își mai acordă o șansă - „Casa viitorului”

 

 

Apreciază această postare!

Apasă pe steluță pentru vot!

Media voturilor 5 / 5. Număr voturi: 16

Nu există voturi! Votează primul.

Bună!Eu sunt Mădălina și sunt încântată să vă urez “Bine ați venit!” pe tărâmul meu.Aici veți descoperi activitatea mea atât ca astrolog și blogger.Atunci când mă simt inspirată particip și la competiții de blogging creativ, precum Superblog.Îmi doresc ca materialele pe care le postez să răspundă cerințelor și/sau curiozităților pe care le aveți, să vă inspire și să vă ofere, pe cât mai mult posibil, răspunsurile căutate, dacă este cazul.Pentru a nu pierde niciun articol, vă puteți abona oricând la Blog , primind articolele în adresa de email.Mentiuni importante:Nu trimit reclame, promoții sau alte e-mail-uri tip spam. Se vor trimite automat de către platformă numai articolele noi de pe blog. Abonarea la blog presupune că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare, cu politicile de confidențialitate și cu utilizarea cookie-urilor. Datele cu caracter personal colectate sunt adresa de e-mail, în cazul în care utilizatorul se abonează la blog, datele de contact solicitate de formular și mesajul în cazul în care utilizatorul trimite un e-mail, precum și comentariile pe care utilizatorii le fac pe blog. Te aștept oricând să revii, iar între timp îți mulțumesc pentru vizită și pentru suport!

4 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.