Lilith – Fața întunecată a Lunii
Cuprins
ToggleLilith din punct de vedere astronomic
Forța identificată sub numele de Lilith, sau Luna Neagră, nu corespunde vreunei planete sau vreunui corp fizic astral, ci părții întunecate a Lunii. Ea este de fapt un punct virtual, un „corp” vid sau un element karmic ce solicită a fi asumat în această existență.
Pentru a înțelege unde se află din punct de vedere astronomic, trebuie să ne imaginăm orbita eliptică a Lunii. Ușor decalat față de centrul acestei orbite este Pământul și, la fel de descentrat și în punctul opus față de Pământ, este Lilith.
O legendă care datează din vremea pitagoreicilor, o considera inițial pe Lilith ca un anti-Pământ, invizibil de pe Terra.
În tradiția ezoterică și cabalistică a ajuns să desemneze un mic corp ceresc, însoțitor al Lunii, care ar fi fost de fapt identificat în 1618 de astronomul emilian Riccioli, și ulterior de Cassini și Alischer. Mai târziu, ar fi avut loc și alte viziuni ale celei de-a doua luni terestre, ultima dintre acestea fiind în 1898 de către Georg Waltemath, astronom din Hamburg.
Teosoful cabalist Sepharial, în 1918, a fost primul astrolog care a folosit acest satelit ipotetic în calculele sale, numindu-l „Luna Neagră” pentru simbolistica sa întunecată și pentru că ar fi avut, în opinia sa, o suprafață total neagră ceea ce o făcea să fie practic invizibilă de cele mai multe ori. El i-a atribuit o mișcare uniformă de 3° pe zi și a redenumit-o Lilith, adică cu numele primei soții legendare a lui Adam, premergătoare Evei. Din acel moment, Lilith a revenit în literatura ezoterică la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
În 1937, Dom Neroman a identificat „Luna Neagră” drept al doilea focar al orbitei lunare. De atunci a început să apară din ce în ce mai mult în hărțile astrale, fiind tratată astrologic ca o planetă, chiar dacă nu corespunde unui adevărat corp ceresc. Mai mult, prezența unui corp ceresc material în acea regiune a spațiului ar contrazice legile lui Kepler.
Așadar, Lilith este un punct gol care, în raport cu Pământul, se deplasează în urma precesiei absidale a orbitei lunare, având nevoie de aproape 9 ani pentru a se învârti în jurul sferei cerești, traversând astfel toate semnele zodiacului în această perioadă.
Simbolul atribuit Lunii Negre
Să privim cu atenție glifa ce o reprezintă!
O lună neagră ce are la bază o cruce. Crucea este simbolul planului material, iar luna neagră reprezintă modul în care forțele întunericului interferează cu lumea materială.
Glifa ei reprezintă simbolul spiritelor demonice și a modului în care acestea ne influențează pe noi, muritorii.
Simbolul Lunii Negre a fost adoptat în 1993 de către astrologi.
În astrologia modernă, Luna Neagră sau Lilith reprezintă laturile întunecate ale sufletului uman, profund legate de inconștient, care trebuie identificate și recunoscute pentru a nu ne simți copleșiți de către acestea.
Mitologie
Simbolismul lui Lilith își are rădăcinile în cele mai vechi mituri și legende, în special de origine biblică.
Variantele acestora diferă, dar ideea de bază a rămas aceeași.
Una dintre versiunile mitului evreiesc povestește că, ea a fost prima femeie care a apărut pe pământ, creată de Dumnezeu direct din țărână precum Adam, simultan și independent de el. Lilith ar fi pretins drepturi egale și a refuzat în mod repetat să se supună dorințelor acestuia, atrăgând mânia divină. Încăpățânarea ei ar fi fost cauza expulzării sale din Eden și finalul său nefericit ca demon rătăcitor.
O altă versiune menționează că, Lilith este prima soție a lui Adam, dar a fost creată din sânge și salivă, de aici derivând abordarea laturii viscerale și senzuale inerente ființei umane.
În timpul îmbrățișării iubitoare, Lilith îl întreabă pe Adam: „De ce, dacă sunt egală cu tine, nu pot să stau și eu deasupra ta?” Și Adam, de teamă să nu-și piardă puterea, refuză.
Conform acestei variante, Lilith, pentru a nu se supune, se exilează de bunăvoie, fugind din Eden. Ajunge pe malul Mării Roșii, unde se împerechează cu toți demonii.
În alte versiuni găsim că ea a fost alungată din Eden, deoarece a pronunțat numele sacru al Domnului și a sfidat regulile dumnezeiești specifice momentelor începuturilor lumii. Exilată în lumea Infernului, ea devine soția lui Lucifer și mama tuturor demonilor.
În schimb, în miturile babiloniene și asiriene, Lilith a reprezentat un demon feminin care, pe măsură ce se apropia întunericul nopții, ieșea din deșert sau din mare pentru a seduce bărbații cu frumusețea ei sau pentru a instiga femeile la răzvrătire. Lilith, a fost pentru babilonieni un element tulburător al familiei și ordinii sociale.
Lilith, în iconografia mesopotamiană este înfățișată ca o femeie cu păr lung, având aripi și gheare, stând în picioare alături de doi lei și două bufnițe așezați de o parte și de alta a sa.
Opinia comună despre Lilith este că ea simbolizează aspectul întunecat al feminității, manipulării și seducției.
Numele Lilith derivă din ebraicul „Layil” adică „noapte” sau din sumerianul „lilitu”, adică „bufniță”, animalul profund legat de moarte, fantome, vrăjitoare și întuneric.
Lilith dă glas unui arhetip adânc întipărit în inconștientul colectiv, cel al femeii carnale, instinctuale, periculoase, rebele împotriva patriarhatului. Este imaginea femeii libere, emancipate, care știe să-și asume propria personalitate și un rol independent și care, în consecință, refuză să se supună bărbatului sau să trăiască în umbra lui.
Lilith în astrologia modernă
Zodia în care se află Lilith în momentul nașterii noastre este locul nostru cel mai vulnerabil, unde putem fi ispitiți, păcăliți, unde suntem gata să facem cele mai mari compromisuri.
Totuși, în mitologie, Lilith are două conotații:
- Din punct de vedere negativ/inferior ea reprezintă Șarpele biblic, ispita și tot ce are legătură cu practicile sexuale josnice, cu perversiunea și refuzul iubirii
- Din punct de vedere pozitiv/superior, mai ales în tradiția orientală, Lilith este asociată cu Șarpele interior Kundalini
În schimb, în accepțiunea astrologiei moderne, influența lui Lilith se poate manifesta diferit în funcție de gen.
Pentru bărbat, Luna Neagră reprezintă aspectul întunecat și tulburător al femeii, ansamblul tuturor experiențelor negative pe care le-a avut mai întâi cu mama sa și apoi cu femeile, dorințele sale nesatisfăcute față de acestea din urmă, fricile sale sexuale și amoroase.
Pentru femeie, pe de altă parte, reprezintă acea parte a feminității ei îndepărtate pe care Jung o numește „umbră”, în contrast cu idealul ei conștient, simbolizat de Lună.
Atâta timp cât bărbatul și femeia nu au integrat aceste valori negative exprimate de Luna Neagră la nivel conștient, aceasta va acționa în viața lor ca un sabotor periculos, capabil să strice orice relație.
Poziția lui Lilith în harta natală ne poate ajuta să facem lumină asupra misterelor și părților umbră pe care le vedem cu atâta plăcere reflectate în alți oameni. Funcția sa este de a-i determina pe oameni să dobândească conștientizarea deplină despre ei înșiși și despre lume. De asemenea, evidențiază relația noastră cu erotismul, ocultismul, misterul, transcendentul.
În horoscop, Lilith este folosită pentru a cunoaște tipul de sexualitate al individului. Energia cu care este experimentată sexualitatea este de o importanță fundamentală pentru înțelegerea modului în care funcționează „forța ascunsă” în fiecare dintre noi. Iar Lilith, într-un fel sau altul, ne ispitește să folosim această energie.
Surse:
*** Articol scris pentru Revista în ediție digitală R-confessions
Apreciază această postare!
Apasă pe steluță pentru vot!
Media voturilor 4 / 5. Număr voturi: 8
Nu există voturi! Votează primul.
Mădălina
Bună!Eu sunt Mădălina și sunt încântată să vă urez “Bine ați venit!” pe tărâmul meu.Aici veți descoperi activitatea mea atât ca astrolog și blogger.Atunci când mă simt inspirată particip și la competiții de blogging creativ, precum Superblog.Îmi doresc ca materialele pe care le postez să răspundă cerințelor și/sau curiozităților pe care le aveți, să vă inspire și să vă ofere, pe cât mai mult posibil, răspunsurile căutate, dacă este cazul.Pentru a nu pierde niciun articol, vă puteți abona oricând la Blog , primind articolele în adresa de email.Mentiuni importante:Nu trimit reclame, promoții sau alte e-mail-uri tip spam. Se vor trimite automat de către platformă numai articolele noi de pe blog. Abonarea la blog presupune că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare, cu politicile de confidențialitate și cu utilizarea cookie-urilor. Datele cu caracter personal colectate sunt adresa de e-mail, în cazul în care utilizatorul se abonează la blog, datele de contact solicitate de formular și mesajul în cazul în care utilizatorul trimite un e-mail, precum și comentariile pe care utilizatorii le fac pe blog. Te aștept oricând să revii, iar între timp îți mulțumesc pentru vizită și pentru suport!