s l
Blog

De unde venim? Încotro ne îndreptăm?

3.7
(6)

De unde venim? Încotro ne îndreptăm?

Două întrebări care au măcinat viețile savanților încă din cele mai vechi timpuri.
Două întrebări care au stârnit războaie în încercarea de a dovedi că o religie este mai presus decât o alta.
Și, în același timp, două întrebări care au avut rolul de a schimba cursul istoriei…
La acestea a încercat sa răspundă autorul cărții “Origini”, Dan Brown.

Cele peste 500 de pagini le-am citit pe nerăsuflate, dar pentru că
nu-mi place să mi se dezvăluie conținutul unei cărți înainte de a o parcurge și de a o înțelege, conform credințelor mele, nu voi face o recenzie propriu-zisă.
Oricum, dacă căutați pe Google găsiți numeroase articole referitoare la cel de-al 7-lea roman al lui Dan Brown, unele dintre acestea copy/paste.

Dar, pentru că mi-a plăcut atât de mult această carte, ce mi-a „răpit” 24 de ore din viață, am ales să scriu despre ea.
Mărturisesc că până la acest roman, autorul nu mi-a stârnit interesul.
În general, prefer nemuritoarea literatură clasică și rar se întâmplă să revin în contemporan pentru a deschide paginile actualelor scrieri.
Cu toate acestea, „Origini” mi-a captat atenția încă de la început.

Scrisă într-un ritm foarte alert, pur și simplu conținutul ei te subjugă.
Ochii mi-au alergat goniți de o curiozitate incitantă, iar intriga subiectului mi-a dezvăluit, prin fiecare rând, cât de mult m-am înșelat în deducerea acțiunii.
Totuși, lăsând stilul și modul ales de autor în a ne comunica subiectul ales, voi reveni la chintesența acestuia.

De unde venim? Încotro ne îndreptăm?

Fiecare dintre noi, conform mediului de proveniență, al educației și al propriilor concepte, consideră că știe deja răspunsurile!!!
Dan Brown ține totuși să ne dărâme toate aceste paradigme.

Acesta, prin intermediul unuia dintre personaje, ne îndeamnă la un simplu exercițiu:

X = XI + I.

Inițial, am catalogat ecuația ca având un rezultat eronat.
Greșit!

Dacă am întoarce foaia de hârtie sau am încerca noi înșine să privim dintr-un alt unghi, am observa că este absolut corect: X = I + IX.

Așadar, întreaga filosofie și credință umană se rezumă la perspectiva fiecăruia dintre noi, la unghiul din care alegem să privim acest simplu exercițiu matematic.

Dar, „Origini” nu se rezumă doar la matematică.

În rândurile acesteia vom descoperi un adevărat caleidoscop de informații dintre cele mai importante domenii, precum: istorie, religie, istoria religiilor,  filosofie, artă clasică și contemporan-modernistă, fizică, chimie, it, tehnologie etc.
Aceste informații sunt atât de bine structurate, explicate și integrate în context, încât este imposibil să nu-ți atragă atenția și să te determine nu numai să continui lectura, dar și să le aprofundezi!

Conținutul romanului a deranjat însă, fiind înscris pe lista cărților interzise de către Vatican!

Conducerea Bisericii catolice a adoptat, din nou, același comportament din trecut când, prin orice mijloace au încercat să reducă la tăcere oamenii de știință.

De ce?

Din frica viscerală de a pierde controlul asupra poporului!

Mare parte din puterea acestora a izvorât tocmai din frica oamenilor.

Ce s-ar întâmpla cu bazele pe care a fost construită societatea umană, dacă s-ar afla că suntem născuți din nimic, din haos?

În ce s-ar mai încrede oamenii, cui s-ar mai ruga, pe cine s-ar mai baza în încercarea de a trece și a depăși barierele vieții?

Întrebări în jurul cărora a fost construit romanul „Origini”.

Și chiar dacă totul ne-ar putea părea o simplă fantezie a autorului, merită să-i acordăm atenție.

Religia nu trebuie să desființeze Știința, așa cum nici Știința nu trebuie să desființeze Religia!

Din punctul meu de vedere, cele două trebuie să conlucreze pentru a ne oferi posibilitatea de a ne dezvolta și evolua într-un mod armonios, nu de a ne supune!

Dacă am face o retrospectivă în identificarea procesului nostru de evoluție, am observa că ambele oferă informații similare, dar pe un ton diferit, dintr-o altă perspectivă, în funcție de interesele pe care le urmăresc.

Așadar, pentru a înțelege și a asimila subiectul și abordarea non-conformistă a autorului, trebuie să fim deschiși și să nu încercăm să eliminăm nici religia și nici știința!

La final, indiferent de adevărata noastră Geneză, fie ea din Adam și Eva, din voința zeilor sau în urma procesului de entropie al „supei primordiale, am venit de undeva și ne îndreptăm spre ceva!

Ținta este dictată doar de modul de manifestare al comportamentului nostru!

„Origini” – cartea ce merită citită dacă simțiți nevoia unei călătorii desfășurate în sens invers, din contemporan până la “supa primordială” a umanității, având ca centru de desfășurare a acțiunii, Spania.

În urma lecturării acesteia, veți decide singuri dacă răspunsurile oferite de autor la cele două întrebări primordiale, vă vor satisface sau nu!

Sau poate veți realiza ca ne învârtim în același cerc, entropia stârnind noi întrebări:

Dacă Universul se ghidează după niște legi, la final, cine este Creatorul acestora?

Există un Creator, o forță divină sau totul s-a născut din haos și nimic?!

Lectură plăcută!

Apreciază această postare!

Apasă pe steluță pentru vot!

Media voturilor 3.7 / 5. Număr voturi: 6

Nu există voturi! Votează primul.

Bună!Eu sunt Mădălina și sunt încântată să vă urez “Bine ați venit!” pe tărâmul meu.Aici veți descoperi activitatea mea atât ca astrolog și blogger.Atunci când mă simt inspirată particip și la competiții de blogging creativ, precum Superblog.Îmi doresc ca materialele pe care le postez să răspundă cerințelor și/sau curiozităților pe care le aveți, să vă inspire și să vă ofere, pe cât mai mult posibil, răspunsurile căutate, dacă este cazul.Pentru a nu pierde niciun articol, vă puteți abona oricând la Blog , primind articolele în adresa de email.Mentiuni importante:Nu trimit reclame, promoții sau alte e-mail-uri tip spam. Se vor trimite automat de către platformă numai articolele noi de pe blog. Abonarea la blog presupune că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare, cu politicile de confidențialitate și cu utilizarea cookie-urilor. Datele cu caracter personal colectate sunt adresa de e-mail, în cazul în care utilizatorul se abonează la blog, datele de contact solicitate de formular și mesajul în cazul în care utilizatorul trimite un e-mail, precum și comentariile pe care utilizatorii le fac pe blog. Te aștept oricând să revii, iar între timp îți mulțumesc pentru vizită și pentru suport!

4 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.