De unde venim? Încotro ne îndreptăm?
De unde venim? Încotro ne îndreptăm?
Cele peste 500 de pagini le-am citit pe nerăsuflate, dar pentru că nu-mi place să mi se dezvăluie conținutul unei cărți înainte de a o parcurge și de a o înțelege, conform credințelor mele, nu voi face o recenzie propriu-zisă.
Dar, pentru că mi-a plăcut atât de mult această carte, ce mi-a „răpit” 24 de ore din viață, am ales să scriu despre ea.
Cu toate acestea, „Origini” mi-a captat atenția încă de la început.
Scrisă într-un ritm foarte alert, pur și simplu conținutul ei te subjugă.
Ochii mi-au alergat goniți de o curiozitate incitantă, iar intriga subiectului mi-a dezvăluit, prin fiecare rând, cât de mult m-am înșelat în deducerea acțiunii.
Totuși, lăsând stilul și modul ales de autor în a ne comunica subiectul ales, voi reveni la chintesența acestuia.
De unde venim? Încotro ne îndreptăm?
Fiecare dintre noi, conform mediului de proveniență, al educației și al propriilor concepte, consideră că știe deja răspunsurile!!!
Dan Brown ține totuși să ne dărâme toate aceste paradigme.
Acesta, prin intermediul unuia dintre personaje, ne îndeamnă la un simplu exercițiu:
X = XI + I.
Inițial, am catalogat ecuația ca având un rezultat eronat.
Greșit!
Dacă am întoarce foaia de hârtie sau am încerca noi înșine să privim dintr-un alt unghi, am observa că este absolut corect: X = I + IX.
Așadar, întreaga filosofie și credință umană se rezumă la perspectiva fiecăruia dintre noi, la unghiul din care alegem să privim acest simplu exercițiu matematic.
Dar, „Origini” nu se rezumă doar la matematică.
În rândurile acesteia vom descoperi un adevărat caleidoscop de informații dintre cele mai importante domenii, precum: istorie, religie, istoria religiilor, filosofie, artă clasică și contemporan-modernistă, fizică, chimie, it, tehnologie etc.
Aceste informații sunt atât de bine structurate, explicate și integrate în context, încât este imposibil să nu-ți atragă atenția și să te determine nu numai să continui lectura, dar și să le aprofundezi!
Conținutul romanului a deranjat însă, fiind înscris pe lista cărților interzise de către Vatican!
Conducerea Bisericii catolice a adoptat, din nou, același comportament din trecut când, prin orice mijloace au încercat să reducă la tăcere oamenii de știință.
De ce?
Din frica viscerală de a pierde controlul asupra poporului!
Mare parte din puterea acestora a izvorât tocmai din frica oamenilor.
Ce s-ar întâmpla cu bazele pe care a fost construită societatea umană, dacă s-ar afla că suntem născuți din nimic, din haos?
În ce s-ar mai încrede oamenii, cui s-ar mai ruga, pe cine s-ar mai baza în încercarea de a trece și a depăși barierele vieții?
Întrebări în jurul cărora a fost construit romanul „Origini”.
Și chiar dacă totul ne-ar putea părea o simplă fantezie a autorului, merită să-i acordăm atenție.
Religia nu trebuie să desființeze Știința, așa cum nici Știința nu trebuie să desființeze Religia!
Din punctul meu de vedere, cele două trebuie să conlucreze pentru a ne oferi posibilitatea de a ne dezvolta și evolua într-un mod armonios, nu de a ne supune!
Dacă am face o retrospectivă în identificarea procesului nostru de evoluție, am observa că ambele oferă informații similare, dar pe un ton diferit, dintr-o altă perspectivă, în funcție de interesele pe care le urmăresc.
Așadar, pentru a înțelege și a asimila subiectul și abordarea non-conformistă a autorului, trebuie să fim deschiși și să nu încercăm să eliminăm nici religia și nici știința!
La final, indiferent de adevărata noastră Geneză, fie ea din Adam și Eva, din voința zeilor sau în urma procesului de entropie al „supei primordiale”, am venit de undeva și ne îndreptăm spre ceva!
Ținta este dictată doar de modul de manifestare al comportamentului nostru!
În urma lecturării acesteia, veți decide singuri dacă răspunsurile oferite de autor la cele două întrebări primordiale, vă vor satisface sau nu!
Sau poate veți realiza ca ne învârtim în același cerc, entropia stârnind noi întrebări:
Dacă Universul se ghidează după niște legi, la final, cine este Creatorul acestora?
Există un Creator, o forță divină sau totul s-a născut din haos și nimic?!
Lectură plăcută!
4 comentarii
Dincolo de nori
Interesantă recenzie! 🙂 Spor în continuare.
lelia
Mulțumesc mult, Radu! Mi a plăcut mult cartea 🙂
Elvira
Am citit ieri articolul tău pentru că m-a tras. Este un subiect destul de des în discuțiile noastre acasă. Voi lua și eu cartea să o citesc deși încă zac pe noptiera mea două cărți pe care nu reușesc să le termin.
Îmi plac subiectele pe care le abordezi.
lelia
Mulțumesc mult, Elvira! Astfel de subiecte au incitat și continua sa incite umanitatea, îndemnându-ne la Căutarea de răspunsuri. Lectura plăcuta! 🤗