The book thief – Cum Viața triumfă asupra Morții
INTRO
După cum am promis în ultimul articol, „Hoțul de cărți”-„Când moartea spune o poveste, chiar trebuie s-o asculți.”, în această seară revin cu recenzia filmului The book thief (Hoțul de cărți).
Romanul lui Markus Zusak a creat atât de multă emoție și a avut un succes răsunător în lumea literară internațională, astfel încât, cum era de așteptat, acesta a fost și ecranizat.
Filmul The Book Thief a fost difuzat în cinema, în data de 8 noiembrie 2013 (SUA), iar în România a avut premiera în 28 februarie 2014.
Recenziile primite au fost dintre cele mai bune, fiind considerat „o perspectivă nouă asupra războiului”, povestea sa reprezentând „un fir consistent al umanității”.
Succesul acestuia se reflectă nu numai în câștigul financiar, peste 76 milioane de dolari în box office, dar și în nominalizările la Oscar, Globul de Aur și la Premiile Bafta pentru coloana sonoră realizată de John Williams și în premiile câștigate, conform Wikipedia.org:
Grammy Awards – Best Instrumental Composition –John Williams;
Hollywood Film Awards –Spotlight – Sophie Nélisse (actrița ce intrepretează rolul fetiței, Liesel);
Phoenix Film Critics Society – Best Performance by a Youth in a Lead or Supporting Role – Female – Sophie Nélisse (actrița ce intrepretează rolul fetiței, Liesel);
Satellite Awards – Newcomer – John Williams;
Young Artist Awards – Best Leading Young Actress in a Feature Film – Sophie Nélisse(actrița ce intrepretează rolul fetiței, Liesel);
În culisele filmului
În regia lui Brian Percival, filmul a fost încadrat în genurile Dramă și Război, având o durată de 131 de minute.
Rolurile principale sunt deținute de către:
- Sophie Nélisse alias Liesel Meminger, personajul principal;
- Geoffrey Rush alias Hans Hubermann, tatăl adoptiv ;
- Emily Watson alias Rosa Hubermann, mama adoptivă;
- Nico Liersch alias Rudy Steiner, cel mai bun prieten al lui Liesel;
- Ben Schnetzer alias Max Vanderburg, evreul salvat de către familia adoptivă a fetei;
- Roger Allam alias Moartea, ce are rolul de povestitor în roman
Filmările au avut loc la Babelsberg Studio în Potsdam–Babelsberg, Germania, iar primul trailer al filmului a fost lansat în 21 august 2013, având ca și coloană sonoră, melodia „Haunt” din Bastille.
Synopsis
Nu știu dacă ar fi fost mai indicat să vizionez filmul mai întâi și după aceea să citesc cartea.
Din păcate, însă, am descoperit filmul în momentul în care m-am hotărât să dedic un articol minunatului roman.
De asemenea, nu am văzut niciunde scris dacă filmul este o interpretare sau o „copie” fidelă a cărții, lucru ce poate dezamăgi cititorii ce aleg să-l vadă.
Cu toate că, se păstrează în linii mari povestea, începând cu Moartea, pe post de narator, ce ne introduce, scenă cu scenă, într-o perioadă prin care umanitatea a fost nevoită să treacă, foarte multe scene și detalii sunt omise.
În plus, apar personaje ce nu sunt personalizate în poveste.
Exemplu este scena în care poliția germană începe să verifice locuințele pentru a vedea dacă au adăposturi în cazul bombardamentelor aeriene. În carte personajele ce fac aceste verificări nu au nume, în film, da.
Și totuși… chiar și cu aceste lacune și reinterpretări, povestea lui Liesel, hoțul de cărți, este aproape la fel de emoționantă.
Povestea ei…
Cu fiecare scenă observăm cum fetița, lăsată de autorități la ușa unei familii adoptive, reușește să se acomodeze și să câștige dragostea celor din jurul său, prin felul ei de a fi.
Din atitudinea lui Liesel și a personajelor ce trăiesc pe strada Himmel 33, vedem cum omenirea, indiferent de crizele prin care a fost nevoită să treacă, a supraviețuit. Chiar și pe timp de război oamenii își poartă mai departe zilele și își desfășoară activitățile, chiar dacă acum sunt mult mai îngrădiți.
Descoperim, de asemenea, cum cititul și scrisul, sunt lucruri ce ne pot aduce alinare în momentele de grea încercare sau ne pot salva viața.
De fapt, cu fiecare cuvânt pe care Liesel a învățat să-l descifreze, regăsim o victorie a Vieții asupra Morții.
Vicisitudinile existenței noastre, descoperim că pot fi depășite prin iubire, imaginație și cultură!
Recomand filmul, deoarece poate trezi în noi sentimente pe care, poate nu le conștientizăm, dar și pentru că ne oferă o nouă viziune asupra Vieții.
În antiteză cu milioanele de oameni, ale căror suflete și-au părăsit trupurile schingiute, prematur, noi trebuie să apreciem și să ne bucurăm de fiecare zi.
The Book Thief merită văzut! Te determină să citești și cartea, la final!
Site-urile românești pe care poate fi vizionat, sunt: filmeonline.biz, voxfilmeonline.net etc.
Dacă vă place acest articol, nu uitați să apăsați butonul subscribe pentru a fi notificați la apariția unui nou articol.
De asemenea, aștept părerile voastre legate de acest film.
Mai jos, vă las și trailer-ul acestei ecranizări!
Surse:
https://www.cinemagia.ro/filme/the-book-thief-485827/
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Book_Thief_(film)
9 comentarii
ancasicartile
Mi-a plăcut cartea datorita originalității in ceea ce privește naratorul. Dar povestea…
laportileatlantidei
Ce nu te a convins in poveste, Anca?
ancasicartile
Traducerea, in primul rand. Și nici povestea in sine nu m-a uimit. Cred că numai faptul că vedem că cineva fură cărți ne da pe spate pe toți. Asta este părerea mea. Am tras de carte.
laportileatlantidei
La traducere, intr adevăr, am descoperit și eu inadvertente începând din titlu ce este tradus la genul masculin plus genul ce se da Morții in cartea in lb romană, genul feminin diferit de engleză unde este fără gen…abordarea mi a plăcut in schimb foarte mult, naratiunea din perspectiva morții ce este mult personalizata!Nu m am gândit in schimb la ideea furatului de cărți. Nici nu am scris prea mult despre acest detaliu. Contextul in care se desfășoară evenimentele m a impresionat, de fapt!
ancasicartile
Contextul este unul care generează emoții fara sa vrei.
laportileatlantidei
Adevărat!
evaancutahamza
Eu prima oara am vazut filmul si, la scurt timp dupa, am cumparat si citit cartea. Mi-a placut si filmul, dar cartea si mai mult.
laportileatlantidei
La fel am simțit și eu cu toate ca ordinea a fost diferită 🙂
oanaroman91
Am vazut filmul inainte sa citesc cartea. Apoi am citit cartea si m-a emotionat nespus. Acum doresc sa vad din nou filmul. 🙂