CT DreptulLaVacanta3 1
SuperBlog

Sarausa – orașul apelor de smarald

4.8
(38)

2014 București: privesc harta Italiei, reconturându-i forma și încercând să ghicesc dacă această cizmă mi se va potrivi.

Sicilia – antica „insulă a Soarelui”, locul escapadei noastre.

Ziua plecării.

Tremur deoarece este prima dată când intru în aeroportul din București.

Tremur pentru că este prima mea vacanță” cu el, prima mea vacanță în Italia, primul zbor cu avionul…

În plus, sunt fericită pentru că ne-am câștigat, în sfârșit, „dreptul la vacanță”. După luni întregi cu ore peste program, weekend-uri și sărbători lipsă, am spus STOP! Este timpul să facem ceva și pentru noi.

Vom fi stăpânii a 72 de ore de neuitat.

Îmbarcarea s-a terminat.

Privesc și ascult cu atenție indicațiile stewardeselor.

Nodul din gât nu vrea să-mi dea pace, spațiul mi se pare prea strâmt, iar odată cu înălțarea avionului, panica s-a dezlănțuit.

Sarausa - orașul apelor de smarald

Am nevoie de timp să-mi fac curaj să deschid ochii. Mă simt ca într-un leagăn. Dar, uit de teamă și de claustrofobie la vederea norilor afânați. Îmi par vată pe băț și parcă, le și simt deja gustul dulce.

Bucuria îmi inundă sufletul și mă las purtată de pasărea metalică.

Avionul a aterizat în aeroportul sicilian, Fontanarossa.

Trec prin fiecare etapă, mecanic. Observ, însă, că aeroportul din Catania este cu mult mai mic decât cel din București. Constatarea aceasta are darul de a mă liniști.

Încă două ore pierdute cu închirierea mașinii.

Am preferat, totuși, această variantă pentru a avea libertate de mișcare. Dar, știu sigur că, data viitoare voi apela la un tour operator.

Îmi amintesc că am văzut pe internet un slogan care mi-a plăcut foarte mult, Christian Tour susține Dreptul la vacanță”.

Gata, plecăm!

Mașina ce ne va purta în această aventură, este comodă și are culoarea cerului sicilian.

Sunt atât de entuziasmată încât nu știu unde și ce să privesc mai întâi, nu știu nici denumirea drumurilor pe care alergăm. Știu doar că suntem în Sicilia, iar obiectivul nostru este orașul Siracusa, orașul cu o istorie de peste 2700 de ani.

 

Privirea-mi se plimbă, curioasă, printre catacombele Ipoge-ului din Piazza Duomo.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mă aflu dedesubtul unuia „dintre cele mai frumoase și nobile orașe dintre vechile orașe grecești”, după cum definea Tito Livio, în antichitate, Siracusa.

Sarausa* și ale ei galerii subterane, pe pereții cărora se rescriu povești adevărate, mi se dezvăluie. Povești ce nu se vor regăsi niciodată în cărțile de istorie și nici măcar în cuvintele ghidului, a cărui voce răsună în liniștea locului.

Acesta este destinul lor! Să-și poarte propria narațiune în atmosfera înghețată a subteranului unei cetăți, ce respiră încă, parfumul grandioasei Magna Grecia*.

Citesc cu ochii sufletului cuvinte din limbi străvechi și parcă glasul oamenilor de demult se aude în ecoul gol din prezent. Mai apoi, cuvintele devin lacrimi, prelingându-se pe zidurile reci. Înfățișează teama și rugăciunile ridicate patroanei orașului, Sfânta Lucia. Reprezintă povestea celor refugiați aici în timpul bombardamentelor din cel de-al doilea război mondial.

Ipoge-ul din Piazza Duomo - Siracusa își ascunde cetațenii în propriul pântec, 1943-1944

Emoția transmisă de cei din fotografii, mă face să uit de mine. Simt cum timpul se oprește în loc, înghețând miliardele de secunde ce-au trecut cândva pe aici.

 

O voce familiară m-a trezit din visare:

– Hey, mai ești aici? m-a întrebat el, încercând să ghicească pe ce tărâmuri călătoresc.

– Dacă nu ne grăbim, riscăm să ne rătăcim în aceste catacombe, a continuat.

I-am zâmbit, hotărând, să las în urmă poveștile locului acesta, dar nu înainte de a-mi lua rămas bun.

Pașii noștri răsună pe dalele umede, ducându-ne spre ieșire. În fața noastră, o ușă mică ne întâmpină, precum un portal dintre două lumi.

În momentul în care ghidul a descuiat-o, lumina caldă a zilei m-a învăluit, obligându-mă să mă reobișnuiesc cu ea.

În fața mea, în culori de smarald și peruzea, se întindea Marea Ionică, ce scălda poalele Siracusei.

– M-am îndrăgostit din nou, i-am șoptit iubitului meu.

– De cine? a întrebat el, curios.

– De splendida Siracusa…

Lungo mare di Siracusa - faleza Siracusei, vazută la iesirea din catacombe

 

Nu am planificat ce să vizităm.

Am ales ca însuși bătrânul oraș să se prezinte în fața noastră așa cum dorește. Și am făcut cea mai bună alegere pentru că străduțele șerpuitoare ne-au purtat în locuri magice, desprinse din basme.

De la oaza verde, străjuită de copaci milenari, am aflat că pe această insulă, numită Ortygia, s-a născut zeița vânătorii, Artemis. 

Această prezentare necesită JavaScript.

Tot aici, am mâncat pentru prima dată cassata și cannoli siciliani. Un adevărat deliciu pentru papilele gustative, iar energia mi-am luat-o dintr-un capuccino spumos.

Ne-am continuat drumul spre Piața Arhimede, unde am admirat și imortalizat, fântâna Dianei, realizată de Giulio Moschetti. Drumul ne-a condus apoi în Piazza Duomo, spre biserica Sfintei Lucia și spre Castelul Eurialo.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am colindat neîntrerupt, cât am fost oaspeții acestui oraș fermecător, dar tot nu am reușit să-i aflăm întreaga istorie sau să ne bucurăm de plajele aurii, cu nisip fierbinte, răcorit de mare.

 

Și totuși… firele magice, de nisip, ale clepsidrei s-au terminat mai repede decât ne doream…

– Hai să luăm alt avion și să plecăm să cutreierăm lumea! mi-am îndemnat jumătatea.

– Ți-a prins bine vacanța aceasta, nu? a răspuns el.

– Daaa, dar voi căuta o altă vacanță la mare!

Culorile mării Ionice mi-au pătruns în suflet. Și… deja știu pe cineva care ne poate îndeplini această dorință.

– Ce idee ai? a întrebat, surâzând.

– Ți-amintești că ți-am povestit pe drum de vacanța cu Christian Tour?

– Da…

– Ei bine, ei sunt cei ce ne vor ajuta să ne construim drumul spre propriul vis.

Cu peste 20 de ani de experiență în organizarea de vacanțe, circuite și city break-uri, ei au înțeles că dreptul la vacanță trebuie să fie exercitat la fel ca și celelalte drepturi și obligații ale unui cetățean. Plecând de la această idee, s-au adaptat încontinuu cerințelor, descoperind rețeta perfectă: oferirea experiențelor de neuitat și petrecerea vacanței, în adevăratul sens al cuvântului.

– Ce zici, pregătirea următoarei escapade o lăsăm în grija celor de la Christian Tour?

Articol scris pentru prima probă din competiția Spring Superblog 2019

Dicționar:

  • Sarausa – Siracusa, în dialect sicilian
  • Magna Grecia – Grecia Mare, numele unei regiuni din sudul Italiei ce a fost colonizată de greci în secolul al VIII-lea î.Hr., Siracusa fiind unul dintre orașele acestei regiuni

Surse:

  • pozele din articol – arhiva personală
  • melodia populară „Ciuri Ciuri” este una dintre cele mai renumite în Sicilia – Youtube

 

Apreciază această postare!

Apasă pe steluță pentru vot!

Media voturilor 4.8 / 5. Număr voturi: 38

Nu există voturi! Votează primul.

Bună!Eu sunt Mădălina și sunt încântată să vă urez “Bine ați venit!” pe tărâmul meu.Aici veți descoperi activitatea mea atât ca astrolog și blogger.Atunci când mă simt inspirată particip și la competiții de blogging creativ, precum Superblog.Îmi doresc ca materialele pe care le postez să răspundă cerințelor și/sau curiozităților pe care le aveți, să vă inspire și să vă ofere, pe cât mai mult posibil, răspunsurile căutate, dacă este cazul.Pentru a nu pierde niciun articol, vă puteți abona oricând la Blog , primind articolele în adresa de email.Mentiuni importante:Nu trimit reclame, promoții sau alte e-mail-uri tip spam. Se vor trimite automat de către platformă numai articolele noi de pe blog. Abonarea la blog presupune că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare, cu politicile de confidențialitate și cu utilizarea cookie-urilor. Datele cu caracter personal colectate sunt adresa de e-mail, în cazul în care utilizatorul se abonează la blog, datele de contact solicitate de formular și mesajul în cazul în care utilizatorul trimite un e-mail, precum și comentariile pe care utilizatorii le fac pe blog. Te aștept oricând să revii, iar între timp îți mulțumesc pentru vizită și pentru suport!

10 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.