verarenczi 1
Blog

Metamorfoza femeii fatale in Vaduva Neagra – Vera Renczi

5
(9)

Bine va regasesc, din nou, dragii mei!

Este oarecum ciudat cum imi vin in minte curiozitatile pe care le aveam de mic copil si sunt nerabdatoare sa le impartasesc si cu voi, daca tot mi-am creat blogul :).

Asadar, despre Vaduva Neagra, in afara faptului ca stiam, ca denumeste o specie de paianjen veninos, Latrodectus. Paianjen, unde femelele isi devoreaza masculii dupa fertilizare. Am intuit ca este vorba si despre o cu totul alta poveste.

Preocupata insa cu activitatile varstei, am dat uitarii acest subiect pana aseara, cand, in cautarea altor informatii pe internet, am regasit acest nume. Impinsa de curiozitate am inceput sa accesez pagina dupa pagina, pentru ca la final sa intregesc legenda Vaduvei Negre.

Dragoste, voluptate, pasiune dusa la extrem si neincredere in parteneri, mister, omor si nebunie. Ingredientele ce alcatuiesc viata unei femei fatale transformata intr-una dintre cele mai cunoscute ucigase din istoria criminologiei – Vera Renczi.

Motivul? 

Dupa cum ea insasi, marturiseste: dorinta combinata cu placerea stranie de a se sti ultima femeie din existenta fiecarui barbat ce ii trecuse pragul.

Un inceput misterios:

Cea care avea sa devina mai tarziu o criminala in serie, Vera Renczi, este invaluita in taina inca de la nastere.

Nu se cunoaste cu exactitate anul venirii acesteia pe lume, sursele vorbind fie despre finalul secolului al XIX-lea fie despre anul 1903. Cat despre luna si ziua nasterii, nu exista nici cea mai mica mentiune. Cert este ca, indiferent care ar fi fost acestea, au fost sub un semn al mortii si cu siguranta umbra Lilithei s-ar regasi in astrograma ei.

Aceleasi necunoscute le intalnim si in privinta originilor acesteia: fruct al iubirii dintre un remarcabil om de afaceri ungur… Se presupune ca mama ei a fost ori o prea frumoasa tanara din randul nobilimii maghiare din Romania sau o frumusete autohtona romaneasca.

Numele Vaduvei Negre este cea de-a treia enigma, nefiind cunoscut numele sau de nastere, ea ramanand in istorie ca Vera Renczi, nume de familie apartinand celui de-al doilea sot.

O alta dilema o reprezinta insasi infatisarea acesteia.

Sunt documente ce o descriu drept o fermecatoare fata blonda, altele ce o descriu drept bruneta. Cert este ca frumusetea ei nu trecea neobservata, fiind atat o binecuvantare cat si un blestem pentru aceasta.

Ce se cunoaste cu adevarat despre Vaduva Neagra:

Istoria criminalistica ne ofera insa si date concrete, cum ar fi copilaria si adolescenta rebelei Vera.

Cei 13 ani de viata ii va petrece in Romania, pentru ca mai apoi, dupa moartea mamei sa fie luata de tatal sau la conacul din Berkerekul. Un oras linistit din nordul fostei Iugoslavii, actualul Zrenjanin. Aici va fi inscrisa la o scoala de fete deoarece tatal, om de afaceri, isi petrecea existenta in delegatii.

Conacul de la Berkerek
Conacul de la Berkerek

Pierderea de timpuriu a mamei si lipsa continua a figurei paterne vor duce la formarea unei tinere rebele, in cautare continua a imaginii masculine protectoare.

Carenta va fi exprimata prin escapade amoroase de la o varsta frageda si scandaluri ce au tinut prima pagina a ziarelor vremii si ce au implicat deopotriva tineri elevi, studenti si barbati casatoriti, oameni de afaceri si bancheri.

Primul mariaj, o schimbare neasteptata si prima crima:

Si totusi… Vera se schimba odata cu prima casatorie.

Sotul, Karl Schick, bancher austriac, mai in varsta cu 20 de ani decat ea, va oferi pentru un timp liniste, armonie si un copil, Verei. Din frumoasa inconjurata de amor, se transforma intr-o sotie casta si mama exemplara pentru fiul lor, Lorenzo.

Din nou din cauza lipsei informatiilor, am intalnit o inadvertenta: nu se cunoaste cu exactitate durata primei casatorii. Materialele vorbesc fie despre cativa ani fie mai putin sau maxim un an. Cert este insa, ca la un moment dat, Vera isi anunta cunoscutii ca a fost parasita de catre sot, iar acesta a decedat intr-un accident rutier din Bucuresti, dupa ce a parasit domiciliu.

Joseph Renczi – barbatul al carui nume va ramane in istoria crimei, cel de-al doilea asasinat:

Conform traditiilor vremii, Vera va incepe sa poarte doliu aproape un an chiar daca nimeni si nimic nu dovedise la final moartea primului sot.

La finalul perioadei de doliu, tanara incepe sa isi faca din nou aparitia in societate. Farmecul ei cuceritor loveste si de aceasta data, victima cazandu-i Joseph Renczi, un barbat cu o faima la fel de mare ca si a ei in privinta frumusetii, a cuceririlor facute de-a lungul timpului si a faptului ca era extrem de bogat.

Hotararea casatoriei celor doi nu a surprins pe nimeni, insa exista o bariera in calea fericirii lor: Karl Schick – primul sot al Verei. Chestiunea este rezolvata insa repede prin declaratia data politiei de aceasta, cum ca fostul sot murise in urma cu un an intr-un accident de masina in Bucuresti. Autoritatile dau crezare vaduvei plecand de la premisa ca era o persoana ce provenea dintr-o familie respectabila, intocmind actele de deces imediat.

Casatoria intre Joseph si Vera are loc.

Fericirea cuplului va fi umbrita rapid de comportamentul casanovic al lui Joseph, ce nu se va schimba nici la rugamintile dar nici la amenintarile din ce in ce mai morbide, facute de catre Vera.

Si iata cum barbatul plin de viata si sanatate este lovit dintr-o data de o boala necunoscuta si nemiloasa ce il va tintui la pat. Nimeni nu va banui cauza afectiunii acestuia.

Tanara sotie va da dovada de un comportament exemplar, ingrijindu-se de sotul sau cu o dedicatie si asiduitate rar intalnite care insa nu il vor ajuta sa supravietuiasca, disparand si el, dupa cateva luni, la fel ca si primul sot.

Nici de aceasta data autoritatile nu se alarmeaza astfel incat frumoasa castelana ramasa pentru a doua oara vaduva, reimbraca doliul si isi continua viata si obiceiurile nestingherita.

De aceasta data, Vera se va reintegra in viata de noapte a Vienei mult mai repede. Orgiile din vremurile Imperiului Austro-Ungar si petrecerile de pomina, ii procura Verei numerosi admiratori pe care ii va atrage in conacul ei si din care nu vor mai iesi niciodata.

Cercetarile au scos la iveala ca in mai putin de un deceniu aceasta Vaduva Neagra a reusit sa omoare peste 30 de barbati, majoritatea straini, despre care nu se cunosteau prea multe informatii.

Ciudat este ca totusi, indiferent cat era de cunoscuta viata tumultoasa a acesteia, nimeni in toti acesti ani nu a observat ca cine intra acolo, disparea mai apoi fara urma. Inclusiv fiul ei, Lorenzo, in varsta de doar 10 ani.

Bancherul Milorad si descoperirea secretului Vaduvei Negre:

Devenita experta in alegerea victimelor, Vera nu va mai acorda aceeasi atentie ca la inceput, lucru ce va duce la aflarea adevarului.

Totul incepe de la pasiunea Verei pentru un influent bancher sarb, Milorad, mai in varsta cu 20 decat ea si pe deasupra si casatorit.

Dragostea patimasa o va impinge pe Vera sa il asasineze si pe acesta, dar se pare ca Milorad a cerut razbunare, razbunare oferita de sotia lui care nu va opri ancheta pana nu va afla ce i s-a intamplat sotului cu adevarat.

Autoritatile locale se prezinta la resedinta renumitei castelane, unde vor fi intampinati cu replica „Stiam ca veti veni sa ma vizitati, domnilor!”, replica socanta de altfel pentru ca pe ea nu o acuzasera de nimic.

Initial, in prima declaratie, Vera recunoaste relatia cu bancherul, insa da de inteles oficialilor ca este posibil ca aceasta sa se fi sinucis in urma incheierii relatiei dintre cei doi, la dorinta ei pentru ca Milorad era un om casatorit.

Dar sotia influentului personaj sarbesc nu crede acest lucru, mai ales ca descoperise nu numai un bilet de dragoste de la Vera, adresat sotului dar si disparitia fiului, primilor doi soti, numerosilor iubiti ai castelanei…asadar va cerceta pe cont propriu toate aceste disparitii pe care le va prezenta in fata autoritatilor. Pusi intr-o astfel de situatie, organele responsabile i vor cere vaduvei o alta declaratie. De aceasta data, Vera neaga tot, insa ii este prezentat biletul de amor catre Milorad si prima ei declaratie, moment in care vaduva incepe sa urle isteric:”Nu sunt o criminala!”.

Reactia stranie a Verei determina oamenii legii sa mai perchezitioneze odata conacul, de fapt cavoul acestuia, pentru ca in rest nu gasisera nici o proba incriminatorie.

Secretele Criptei de la Berkerek:

Ceea ce vor descoperi autoritatile in cavoul conacului de la Berkerek depaseste si cea mai sumbra imaginatie…

vera_renczi_basement_coffins
2 dintre cele 35 de sicrie de zinc

35 de sicrie in zinc, ordonate in cerc se gaseau in camera mortuara luminata de cateva lumanari. Pe fiecare sicriu se afla lipita o eticheta, unde, cu un scris elegant, se regasea numele victimei ce se afla in sicriu.

Mijlocul camerei era ocupat de un fotoliu alaturi de care era asezat un sfesnic bisericesc, o lumanare pe jumatate arsa, o sticla si un pahar de sampanie.

Destainuirea celor 35 de crime:

Acolo, in semiintunericul cavoului, Vera isi incepe marturisirea crimelor ei, oprindu-se in fata fiecarui sicriu fara a fi insa afectata de faptele ce le povestea. Momentul de slabiciune si durere are insa loc in fata celui de-al doisprezecelea sicriu, cand se prabuseste plangand…era sicriul fiului ei, Lorenzo, in varsta de 10 ani. Singura lui vina pentru care fusese omorat era aceea ca aflase cumplitul secret al mamei lui.

Modalitatea uciderii barbatilor era mereu aceeasi: otravirea cu arsenic, la care in cazul sarbului Milorad a adaugat si stricnina pentru a-l ucide imediat. Sadismul vaduvei s-a dovedit insa in cazul celui de-al doilea sot, Joseph Renczi, pe care l-a inchis de viu in sicriu.

Motivatia ce statea la baza acestor fapte odioase era mereu aceeasi: presupuse infidelitati si teama de a nu ramane singura femeie din viata unui barbat!

De fiecare data cand avea ocazia, cobora in cavou insotita de cupa de sampanie si tinea lungi conversatie cu fantomele fostilor soti si iubiti. Timp de 15 ani a fost metoda Vaduvei Negre de a se reculege.

Finalul sangeroasei castelane:

Pentru ca legislatia de la acea vreme nu permitea pedeapsa cu moartea in cazul femeilor, Vaduvei Negre i s-a dat sentinta de inchisoare pe viata.

In timpul detentiei, Vera se va imbolnavi de schizofrenie si va transferata intr-un ospiciu. Acolo nu va petrece mult timp pentru ca in urma unei hemoragii cerebrale, se va stinge din viata.

Nici anul mortii nu este cunoscut, documentele mentionand doar faptul ca decesul ei a survenit cu putin timp inainte de inceperea celui de-al doilea Razboi Mondial…

Si astfel a luat sfarsit viata Vaduvei Negre, femeia ce si-a ucis barbatii si fiul, sub masca iubirii si afectiunii, in perioada anilor 1920-1930.

(…)

Aici inchei si cel de-al 21-lea articol de pe Blog, cu mentiunea ca aceasta tema mi-a amintit si de alte femei. Femei, ce au ramas cunoscute in istorie drept malefice si criminale… poate intr-o zi voi scrie si despre ele…

Cu drag,

L.

Surse:

Vera Renczi

Vaduva Neagra sau Castelana din Berkerekul

Cel mai odios criminal în serie român este o femeie

Vera Renczi (Vaduva Neagra) – cel mai mare criminal in serie din istoria criminalitatii romanesti

Apreciază această postare!

Apasă pe steluță pentru vot!

Media voturilor 5 / 5. Număr voturi: 9

Nu există voturi! Votează primul.

Bună!Eu sunt Mădălina și sunt încântată să vă urez “Bine ați venit!” pe tărâmul meu.Aici veți descoperi activitatea mea atât ca astrolog și blogger.Atunci când mă simt inspirată particip și la competiții de blogging creativ, precum Superblog.Îmi doresc ca materialele pe care le postez să răspundă cerințelor și/sau curiozităților pe care le aveți, să vă inspire și să vă ofere, pe cât mai mult posibil, răspunsurile căutate, dacă este cazul.Pentru a nu pierde niciun articol, vă puteți abona oricând la Blog , primind articolele în adresa de email.Mentiuni importante:Nu trimit reclame, promoții sau alte e-mail-uri tip spam. Se vor trimite automat de către platformă numai articolele noi de pe blog. Abonarea la blog presupune că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare, cu politicile de confidențialitate și cu utilizarea cookie-urilor. Datele cu caracter personal colectate sunt adresa de e-mail, în cazul în care utilizatorul se abonează la blog, datele de contact solicitate de formular și mesajul în cazul în care utilizatorul trimite un e-mail, precum și comentariile pe care utilizatorii le fac pe blog. Te aștept oricând să revii, iar între timp îți mulțumesc pentru vizită și pentru suport!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.