„Fii imaginea a ceea ce dorești să vezi în lume!” – Oana, specialist HR și blogger
A avea un job bine plătit într-o instituție, de stat sau privată, care să ne garanteze continuitatea și siguranța zilei de mâine, cred că este visul fiecăruia dintre noi.
Dar cum trebuie să procedăm pentru a ne îndeplini visul?
Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm?
Cum putem obține interviul și mai apoi job-ul mult visat și ce trebuie să facem pentru a ne păstra ceea ce am obținut?
Toate acestea și, mai ales, importanța Resurselor Umane atât pentru angajat cât și pentru angajator, le vom descoperi astăzi, împreună cu invitata mea, Oana, specialist HR și deținătoare a unui blog de profil, Oanahrp.com, unde putem găsi informații și sfaturi prețioase pentru „Cea mai bună investiție pe care o poți face este în tine. Întotdeauna va merita.”
Bună Oana,
În primul rând doresc să-ți mulțumesc pentru că ai acceptat să îmi acorzi acest interviu.
Deoarece tu lucrezi în domeniul Resurselor Umane, te rog, să împărtășești și cititorilor mei din experiența ta și ce provocări ridică un astfel de job.
Înainte de toate, care este povestea ta?
Simplă, m-am născut într-o zi de toamna, am crescut în aerul de Capitală de la 4 ani, am urmat traseul școlar al unui tânăr obișnuit. Mi-au plăcut economia și psihologia, dar pentru că eram obligată să intru la buget, am ajuns să dau probă la economie și să intru la Academia de Studii Economice.
Mi-a lipsit în acei ani zona de psihologie, poate și din acest motiv am făcut Masterul pe Comunicare și Resurse Umane la SNSPA. Ulterior am intrat în câmpul muncii, am activat în supply chain, achiziții, suport vânzări și de 3 ani în Resurse Umane.
Cum ți-ai început cariera în acest domeniu?
În 2008 am început în cadrul unei Asociații pentru ca îmi place sa ajut oamenii și mai ales pe copii. Făceam recrutare de voluntari implicați în diverse activități ale organziatiei: marketing, reprezentare internațională, PR etc.
În companie, propriu zis, am început în 2015 în Accenture pe un job de Generalist HR pe legislația din Marea Britanie. Am întâlnit oameni foarte faini aici, cu care mai țin legătura și acum.
Care sunt cele mai mari provocări dar și satisfacții din zona de recrutare personal?
Provocarea majoră este sa găsești omul potrivit și el însuși să devină un angajat mulțumit, schimbarea lui profesională să aibă sens, nu să fie un punct în carieră dintre altele la fel de irelevante.
Cum se desfășoară procesul de recrutare și ce instrumente folosești?
Dacă te referi la prima parte a procesului, adică sourcing, când caut candidații, folosesc Linkedin, Facebook și site-urile de joburi.
Dacă te referi la interviul propriu zis, interviul în sine este un instrument prin care analizez potrivirea pe zona tehnică și de personalitate a candidatului cu rolul respectiv și cultura organizațională a companiei.
Folosești întrebările standard? Ne poți explica, te rog, rolul acestora!
Nu știu la ce te referi prin întrebări standard.
De ce ai plecat de la fostul angajator? Aceasta este o întrebare, pentru mine, standard și îmi oferă informații despre modul în care și-a gândit evoluția profesională, prioritățile la momentul respectiv și ce l-ar putea motiva să plece și de la compania în care îl plasez.
Care sunt domeniile pentru care tu faci recrutare?
Medical și IT.
Sunt greu de găsit candidații potriviți? De ce?
Da sunt pentru că în zona de blue collars au emigrat mulți și școlile de meserii de la noi nu mai produc noi specialiști, neexistând interes din partea tinerilor pentru dezvoltarea în această direcție.
Mai sunt și pentru că fiecare companie are modul ei de lucru, anumite tehnologii specifice și este greu să integrezi în echipă un om dintr-o altă industrie, care să se adapteze rapid la noua poziție și să producă rapid rezultate.
În aria mea este dificil pentru că mulți medici aleg calea străinătății, cei rămași – parte dintre ei preferă sistemul de stat, unde salariile au devenit competitive și cazurile medicale sunt foarte complexe, presupun echipe interdisciplinare, chiar din spitale diferite. Și în mediul privat există asemenea cazuri, dar nu au aceeași frecvență pentru că nu toți pacienții români își permit costurile respective.
În IT, tehnologiile și pachetul de beneficii fac diferența. Mulți dintre IT-iștii cu care am avut de a face sunt pasionați de domeniul lor și vor firme în care să se utilizeze ultimile tehnologii, să existe posibilitatea de work from home și un pachet măcar la fel de bun ca cel pe care îl au, ceea ce este perfect justificat. Atunci este o adevărată provocare!
Ce calități/abilități apreciezi la un candidat?
Onestitatea, interesul real pentru poziția respectivă.
De ceva ani a apărut un nou termen în domeniul HR: Internship. Câteva avantaje și dezavantaje ale acestuia pentru angajat și angajator, ne poți enumera!
*Nu sunt un specialist în legislație, de aceea pentru a nu dezinforma voi prezenta ce știu, cu amendamentul ca cei interesați să consulte legislația, un expert în domeniu.
Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive, se încheie un contract de internship și la final internul primește un certificat de internship.
Certificatul va menționa durata acestuia, programele de internship pe care le-a urmat internul în compania respectivă și va face referire la contractul de internship, înregistrat în Revistă. Constituie vechime în muncă, unul din avantajele pentru intern, plus că se și plătește – egal cu cel puțin 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată.
Angajatorul care, în termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, încheie un contract individual de muncă cu persoana care a desfășurat programul de internship primește, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă de promovare a angajării în cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoană astfel angajată, după îndeplinirea obligației de menținere a raporturilor de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 24 de luni. Suma se actualizează în funcție de rata inflației.
Prezintă avantaje pentru ambele părți implicate, deci este o opțiune bună pentru un tânăr aflat la început de drum.
Consideri că piața muncii românească a suferit modificări în ultimii ani? Pozitive sau negative.
Clar da, s-a accentuat deficitul de personal, deficitul de personal calificat, au explodat din punct de vedere salarial ofertele din IT, roboții au început să ia locul oamenilor în anumite meserii, s-a accentuat competiția pentru talente.
Importanța omului de HR în companie: ce ne poți spune?
Ar trebui să fie de importanță strategică pentru că HR nu mai este de mult doar despre calcule salariale, dosare de personal sau doar recrutare.
HR-ul oferă oamenii, cea mai importantă resursă a organizației și se implică, oferind suport managerului în toate procesele organizației.
Este mai bine ca o organizație să aibă propriul departament de HR sau să apeleze la o agenție specializată?
Depinde de mulți factori – este o decizie de business.
Mă costă mai puțin să întocmesc o factură decât să angajez, să plătesc salariu plus taxe pentru un angajat?
Am un business unde am fluctuație mare de personal sau stabilitate?
Cât de mare sau cât de mic este businessul meu?
Eu personal aș prefera om în intern pentru că știe exact ce caut – nu doar sub aspectul competențelor, ci și al calităților pe care îmi doresc să le regăsesc pentru a se integra în echipă.
Apreciezi un CV realizat într-o manieră nonconformistă, dar respecatbilă sau un CV standard?
Eu personal merg mereu pe CV outside of box. Am scris și un articol pe subiect – De ce faci CV-ul perfect? Pentru happy Recruiter? Acolo detaliez faptul că un CV perfect nu îmi spune neapărat despre punctele slabe ale persoanei, pare mai degrabă overselling.
Sfaturi pentru cei care susțin interviuri: principalii pași pe care ar trebui să îi aibă în vedere înainte de a se prezenta în fața specialistului de resurse umane.
Să fie autentici, să răspundă concret la întrebări cu experiențe personale și nu la modul general.
De la Resurse Umane la Blogging: cum și de ce?
De ce Blogging? – scrisul este modul în care îți asumi cel mai bine cine ești și ce faci și ce te pasionează.
Cum se îmbină cele două?
Se îmbină bine, oamenii de HR ar trebui prin esență să fie deschiși, să împărtășească din experiențele lor. Eu am făcut acest pas și mă bucur să știu că am inspirat și pe alții să ia calea bloggingului.
Cât timp acorzi pentru scrierea unui articol?
De la 2 ore pana la 1 zi – două, depinde de subiect și documentare.
Ce te determină să accesezi articole de pe alte bloguri?
Noi idei, pentru dezvoltarea personală sau profesională.
Trei cuvinte ce te definesc.
Muncă, ambiție și perseverență.
Dacă cuvintele și mărturisirile Oanei v-au inspirat, v-au ridicat semne de întrebare sau dorința de a afla cât mai multe detalii despre acest subiect, îi puteți trimite mesajul vostru în secțiunea Contact de pe blogul ei, Oanahrp.com.
2 comentarii
hrpassion
A republicat asta pe HR Passion și a comentat:
Un articol scris special pentru Lelia, cu blogul Laportileatlantidei
laportileatlantidei
Mulțumesc Oana! 🤗