Educația sexuală în rândul adolescenților: trend sau necesitate
Cuprins
ToggleEducația sexuală în rândul adolescenților - trend sau necesitate?
Conform concepției lui Johann Amos Comenius, Natura dăruiește copilului la naștere „semințele științei, ale moralității și religiozității”. Acestea, însă pot deveni un bun al viitorului adult doar prin educație.
Acesta considera că, DOAR prin educație, aceste „semințe” vor fi stimulate și vor conduce ființa umană în procesul de umanizare. În definitiv, omul, ”nu poate deveni om decât dacă este educat”.
Așadar, educația este un proces extrem de important în dezvoltarea noastră. Fie că o primim de la părinți, de la rude sau în cadrul instituțiilor școlare, ca mai apoi să o dezvoltăm pe tot parcursul vieții, fără aceasta nu ar exista conduită, respect și evoluție.
Teoria lui Johann Amos Comenius poate fi aplicată cu succes și în privința educației sexuale.
Viitorii adulți au nevoie și de educație sexuală. Doar în acest mod, trecerea de la copilărie la adolescență va fi făcută corect, fără sincope sau acțiuni a căror consecințe îi vor afecta toată viața.
Atitudinea părinților față de educația sexuală
Societatea înglobează culturi, comportamente și atitudini diferite. Așadar și reacțiile părinților la acest „curent” variază.
Sunt cam trei categorii principale de părinți: tradiționaliștii, libertinii sau părinții „fantomă”:
- Părinții educați în spirit tradiționalist, sunt reticenți, rușinoși sau temători în a iniția discuții pe această temă cu adolescentul/a.
Reținerea, jena sau uneori chiar și convingerile religioase, îi determină în a priva adolescenții de protecție, în sensul larg al cuvântului.
Dar atitudinea lor poate face diferența între un adolescent expus riscului și suferinței cauzate de alegeri greșite sau al unui adolescent conștient de sexualitatea sa și de responsabilitățile ce vin odată cu noua etapă de viață.
- Părinții prea libertini sau prea deschiși, ce dezvăluie mult prea mult, nu vor face decât să-și oripileze copilul și să obțină o reacție total contrară a ceea ce doresc.
- Părinții „fantomă” sunt de obicei cei care lipsesc, la nivel de susținere psihică sau emoțională, din viața copiilor lor. Fie din cauza job-ului, fie din alte cauze, cert este că adolescentul este mai mult pe cont propriu.
Ce este de fapt educația sexuală și cât este ea de importantă în dezvoltarea unui copil?
Educația, de orice fel ar fi aceasta, trebuie făcută cu măsură, rațional și, în primul rând, trebuie avut în vedere tipul de comportament al copilului. Pe copil, trebuie să-l simți, să intuiești nevoile și curiozitățile acestuia. Trebuie să-i vii în întâmpinare. Restricțiile sau libertatea totală nu vor face decât să-l pună în pericol.
Conform studiilor, educația sexuală oferită acasă, nu numai că preîntâmpină o viață sexuală timpurie, dar conduce și la formarea și la consolidarea relației dintre părinți și copiii.
În definitiv această etapă este absolut normală și fie că ne place sau nu, trebuie să trecem, cu toții, prin acest proces. Sexualitatea nu este decât o componentă esențială a ființelor. Aceasta este parte integrantă a identității noastre, de aceea nu trebuie să fie negată, nu trebuie să fie considerată drept păcat. O întâlnim oriunde în Natură. Nu trebuie decât să învățăm despre ea, să-i descoperim beneficiile, riscurile și consecințele.
Scopul educației sexuale este, în primul rând, protejarea copilului de abuz, de expunere la risc.
Este un ghid în învățarea luării deciziilor corecte și înțelepte atunci când va veni momentul. Ideea de educație sexuală nu trebuie să provoace anxietate părinților. Micuții lor, vor deveni pe rând adolescenți și mai apoi adulți, este legea firii și nu poate fi schimbată.
Unui adolescent îi va fi mult mai ușor să înțeleagă consecințele deciziilor lui în această privință, dacă va fi educat de acasă, în acest sens.
Cunoaștem cu toții lumea în care trăim, faptul că suntem „bombardați” cu informații, cu sfaturi, dar care nu întotdeauna sunt corecte sau care nu au o documentare specializată, dincolo de cuvintele scrise. Diferența este însă, că noi, ca adulți, prin experiența de viață acumulată, avem capacitatea de a le selecta. Adolescenții însă nu au această capacitate.
La această vârstă este normal ca ei să înceapă să-și pună întrebări. Încep să observe schimbări la nivel fizic, la nivel emoțional. De aici și până la a face alegeri greșite nu este decât un pas.
Copilul sau adolescentul, trebuie să fie inițiat cu atenție, cu date solide, plecând de la anatomia corpului uman și până la implicațiile psiho-emoționale ale acestui subiect.
Nu este îndeajuns să-i spui „Nu trebuie să faci asta!” și să închizi subiectul. Ei vor căuta răspunsurile în mediul online, în grupurile lor, unde se va găsi întotdeauna un prieten sau o prietenă „atotștiutoare”, a căror sfaturi vor fi urmate.
Consecințele ce pot naște de aici, le cunoaștem cu toții: începerea vieții sexuale de la o vârstă fragedă, sexul neprotejat ce aduce cu el nu numai la apariția sarcinilor nedorite, dar și o multitudine de boli cu transmitere sexuală etc.
Consecințele lipsei de informare în privința educației sexuale
A educa un adolescent din punct de vedere sexual, înseamnă de fapt, a-i oferi informații corecte și explicații legate de schimbările fiziologice și psihice pe care le va întâmpina:
- explicarea rolului sănătății sexuale, rol foarte important în menținerea sănătății generale;
- importanța igienei personale;
- înțelegerea importanței deciziilor lui privind viața sexuală, decizii ce îl vor afecta nu numai pe el, dar și pe partenerii sexuali pe care îi va avea;
- prezentarea principalelor mijloace de contracepție, cum le poate folosi și care este rata lor de eficiență.
În România, lipsa acestor informații, a atitudinii reticente din partea părinților, a mesajelor promovate de mass media, a schimbării valorilor generației actuale, ne-au dus direct pe primul loc, la nivel european, în ceea ce privește numărul de adolescente care au devenit mame.
De asemenea, statisticile de la nivel local (martie 2019), indică un procent de circa 11% la avorturi efectuate de adolescente cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.
Cum poți iniția un adolescent în noua etapă de viață?
Punctul de plecare al discuției poate fi reprezentat de simple întrebări legate de schimbările pe care încep să le simtă și să le observe, la nivel fizic și psihic, tinerii. Ce senzații și emoții percep în anumite situații. Apariția momentelor în care vor trece foarte repede de la o stare la alta fără un motiv anume.
Definirea și explicarea acestora. Trebuie să înțeleagă că sunt reacții normale și că nu trebuie să se simtă ciudat sau diferit de ceilalți. Dezvoltarea fiecărui corp uman are timpi diferiți, lucru perfect normal. Această trecere de la copilărie la adolescență nu trebuie să le afecteze stima de sine și nu o va face dacă părinții vor ști să fie alături de ei, le vor respecta intimitatea, le vor oferi ajutor și susținere pe durata acestei etape.
Suportul psihologic legat de sexualitate, oferit de către părinți, va oferi încredere adolescentului să solicite informații, explicații. Acesta reprezintă un fundament de bază în recunoașterea valorii lui ca individ și va duce la apariția responsabilității în viitoarele lui alegeri.
Informarea despre funcționarea organelor genitale de reproducere se poate face cu ajutorul cărților de anatomie în cazul în care părintele nu știe cum să explice acest lucru.
Adolescenților trebuie să li se explice că fetele și băieții se vor comporta diferit în această fază din cauza diferențelor la nivel hormonal și psihic dintre ei.
Hormonii masculini și feminini compun realități diferite.
Băiatul adolescent trebuie să cunoască aceste detalii, să înțeleagă că fiziologia unei adolescente este formată în așa fel încât poate schimba semnificația unui gest, al unui sărut. Și acest lucru se întâmplă pentru că fetele, prin structura lor, sunt mai vulnerabile, mai sensibile. Un act sexual poate lăsa, de asemenea, sechele la nivel emoțional asupra lor.
Următorul punct ce trebuie abordat este cel al metodelor contraceptive.
Dar, înainte de a li se explica modul corect de folosire a acestora și rata eficienței lor, este nevoie de a le fi prezentată consecința actului sexual și dacă sunt siguri că acesta este momentul potrivit pentru o astfel de experiență.
Concluzii
Fundamentul unei educații sexuale solide este adevărul biologic. Cunoașterea și înțelegerea acestuia îi poate feri de suferință și afecțiuni.
Sexualitatea la vârste fragede nu este decât curiozitate ce poate naște repercusiuni ce îi pot afecta o viață întreagă. Sexualitatea timpurie nu este decât impuls și distracție efemeră. Dragostea o vor cunoaște însă la momentul potrivit și lângă persoana potrivită. Pentru a ajunge însă acolo trebuie să fie ascultați, înțeleși, sfătuiți și îndrumați.
A spune „Nu” unei astfel de experiențe în adolescență este răspunsul corect! Dacă vor fi judecați, excluși sau stigmatizați de colectivitate nu înseamnă decât finalul unui lucru dăunător. Va fi un plus pentru ei a cărui valoarea o vor realiza peste ani.
Surse:
Rolul familiei în educația pentru sănătatea sexuală a adolescenților
Ghidul educației sexuale pentru copiii
Foto copertă și interior articol – Freepick
Apreciază această postare!
Apasă pe steluță pentru vot!
Media voturilor 5 / 5. Număr voturi: 7
Nu există voturi! Votează primul.
Mădălina
Bună!Eu sunt Mădălina și sunt încântată să vă urez “Bine ați venit!” pe tărâmul meu.Aici veți descoperi activitatea mea atât ca astrolog și blogger.Atunci când mă simt inspirată particip și la competiții de blogging creativ, precum Superblog.Îmi doresc ca materialele pe care le postez să răspundă cerințelor și/sau curiozităților pe care le aveți, să vă inspire și să vă ofere, pe cât mai mult posibil, răspunsurile căutate, dacă este cazul.Pentru a nu pierde niciun articol, vă puteți abona oricând la Blog , primind articolele în adresa de email.Mentiuni importante:Nu trimit reclame, promoții sau alte e-mail-uri tip spam. Se vor trimite automat de către platformă numai articolele noi de pe blog. Abonarea la blog presupune că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare, cu politicile de confidențialitate și cu utilizarea cookie-urilor. Datele cu caracter personal colectate sunt adresa de e-mail, în cazul în care utilizatorul se abonează la blog, datele de contact solicitate de formular și mesajul în cazul în care utilizatorul trimite un e-mail, precum și comentariile pe care utilizatorii le fac pe blog. Te aștept oricând să revii, iar între timp îți mulțumesc pentru vizită și pentru suport!
8 comentarii
Daniela
Ai atins un subiect care ar trebui mediatizat mai mult. Mi-aduc aminte perfect de anii in care fie-mea era adolescenta. Stii care e, de fapt problema ? Educatia sexuala nu poate fi facuta daca tu, ca parinte, n-ai reusit sa iti apropii copilul de mic.
Eu i-am repetat fie-mii de cand avea vreo 4-5 ani, aproape obsesiv, ca prietena mai buna decat mine nu va avea niciodata. Si tot de pe atunci am invatat-o sa nu ma minta. Daca eu cumpar papusa dupa ce i-am promis ca o fac, atunci si ea trebuie sa-si respecte promisiunile facute mie, altfel o sa se supere cand ii voi spune ca mergem la munte si n-o mai facem.
Cand s-a dus la scoala am lasat-o sa mai si chiuleasca, atunci cand n-avea chef. Eu sunam si-o invoiam, o data sau de doua ori pe an. Pentru ca astfel am invatat-o ca pot sa-i inteleg si chestiile care nu-s tot timpul bune.
Daca ma intrebi pe mine, educatia sexuala incepe de cand copilul este mic. Pentru ca de-atunci il faci sa aiba incredere in tine si sa-ti spuna framantarile din adolescenta.
laportileatlantidei
Așa este! Și mama a avut o atitudine deschisă dar cu limitele de rigoare in privința acestui subiect, însă pe parcurs am descoperit ca ar fi trebuit sa cunosc mult mai mult, bineînțeles la nivelul acelei vârste dar totuși teama oarecum fundamentata a părinților, au oprit accesul la informație. Totuși au fost binevenite pentru ca mi-au sudat legătura cu ei, lucru pe care îl întâlnim din ce in ce mai rar astăzi, dovada fiind statisticile in privința acestui subiect
delasexladragoste
Bafta multa pe acest drum. Poate cititorii tai sunt mai receptivi.
laportileatlantidei
Sper pentru ca am nevoie de feedback pentru a înțelege Percepția lor, părinți și adolescenți, asupra acestui subiect delicat
delasexladragoste
La cat mai multe.
laportileatlantidei
Mersi mult! 🤗
Ioana Hodosiu
Îmi place acest subiect, de aceea l-am abordat și eu pe baza unei cărți propuse în facultatea mea, la mine pe blog.
Intr-adevar acest subiect ar trebui mediatizat mult mai mult.
Keep going 💕
laportileatlantidei
Mulțumesc mult pt apreciere! Intr adevăr subiectul este delicat și totodata controversat, trebuie găsită doar o abordare justa pentru a fi înțeles!