VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor

 

1. Cărțile, profesori nemuritori 

De mică, în pagini de cărți m-am ascuns, căci ele-mi zugrăveau lumea-n alte culori. Le descopeream parfumul proaspăt al cernelii de tipar, le mângâiam copertele și înainte de a le deschide încercam sa ghicesc poveștile ce se ascundeau dincolo de ele. Erau precum porțile Atlantidei ce țineau ferecat tărâmul cunoașterii primordiale.

 

VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor - https://pixabay.com/ro/images/search/books/
Sursă foto – pixabay.com

Cărțile m-au fascinat dintotdeauna, dar mi-au dăruit doar aripi de Icar. La final trebuia să revin la realitate, iar realitatea îmi ardea acele aripi de ceară precum soarele din mitul acestuia.

Însă, mă încăpățânam precum Sisif și alegeam o alta și o alta fără a obosi. Rândurile lor mă chemau precum cântecul sirenelor lui Ulise și cedam… erau prea puternice pentru mine, magice. Cu voci fermecate transformau cuvintele în imagini iar eu nu mai ajungeam să citesc… doar priveam… spectator mut de uimire!

Și cum să nu iubesc cărțile?

Cum aș putea să nu le prețuiesc?

Cum aș putea renunța la această experiență unică, la fiecare nouă întâlnire?

Ele cele care m-au purtat în locuri ce nu mi le puteam imagina nici în vis.

Ele cele care mi-au demonstrat că totul este posibil, trebuie doar să vreau, să cred și mai apoi să pornesc la drum.

Ele cele care mi-au revelat înțelepciunea milenară a civilizațiilor de mult apuse și mi-au demonstrat că istoria și literatura nu sunt doar materii de studiat la școală. Sunt mai mult de atât, sunt moștenirea cea mai de preț pe care o putem primi.

Ele cele care mi-au dat speranțe și m-au ajutat să mă dezvolt, să înțeleg diferența între bine și rău și să deslușesc dincolo de cuvinte, însemnătatea lumii…!

 

2. Evoluția tehnologiei – digitalizarea și audiobook-urile

 

Au trecut anii, eu am crescut, iar odată cu mine au crescut și așteptările umanității, dar și așteptările mele. Din vise sau eșecuri au luat naștere proiecte care, în timp, s-au extins la nivel global, precum Facebook, Instagram sau VOXA.

“Lăcomia” societății a cerut atunci și mai mult! Precum niște zei nemulțumiți de ofrande au ridicat standardele, iar oamenii de afaceri, antreprenorii mari sau mici, au încercat să “hrănească” aceste guri flămânde. Paradoxal din această lăcomie au fost create lucruri inedite, de care astăzi ne-ar fi greu să ne lipsim!

Digitalizarea s-a întâmplat și se întâmplă într-un ritm alert. Deja a fost revoluționată complet industria muzicii și cea a filmului. Și vă întrebați oare ce va mai urma?

Răspunsul este extrem de simplu!

Revoluționarea industriei cărților!

 

VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor
Sursă foto – VOXA

Îmi amintesc cu nostalgie primul meu contact cu un e-book.

Era prin anul 2009 și reușisem să-mi cumpăr primul meu telefon cu touch. L-am adorat și multe luni m-am învârtit pe lângă el, așteptând să-i scadă prețul să mi-l pot permite. Dar ceea ce mă atrăgea cel mai mult la acest nou device era altceva. Văzusem deja la alți colegi, posesori de astfel de aparate de comunicație, că puteau CITI!

A CITI de oriunde, oricând era visul meu! Nu mai eram nevoită să îmi încarc geanta cu cărți, acum puteam să le am pe toate într-un singur loc, ca într-o bibliotecă, iar eu să-mi plimb degetele printre titlurile virtuale și să aleg ceea ce mă atrăgea în acel moment!

Am reușit să achiziționez acel telefon! L-am iubit nespus și i-am tocit la propriu ecranul de câte cărți am citit.

De fapt, eu nu citesc, eu devorez cuvintele! Cu cât paginile unei cărți sunt mai multe, cu atât mi se pare mai incitant. Este ca o provocare cu mine însămi! Și când mă gândesc cât de greu mi-a fost să învăț să citesc! Nici școala sau alt membru al familiei nu au reușit să mă învețe acest lucru, NIMENI! Cea care m-a învățat să citesc a fost o carte mare, cu coperte colorate azuriu și avându-l în centru pe Ștefan cel Mare. Atunci am făcut cunoștință nu numai cu cititul ci și cu istoria, pe care peste ani am ajuns s-o studiez la Universitatea din București!

 

Dar lăsând la o parte aceste amintiri duioase, să revenim în prezent pentru a putea privi spre viitor!

 

Vă spuneam așadar despre primul meu device cu touch. Singurul defect pe care îl avea era faptul că ecranul era mult prea mic, iar eu citeam peste 500-1000 pagini într-o săptămână. Acest lucru, împreună cu lipsa unui ecran de protecție sau a razelor blue la ochelarii mei de vedere, mi-au adus, după un timp, o mărire considerabilă a dioptriilor!

Dar umanitatea a tot continuat să evolueze și uite așa am ajuns în secolul XXI, secolul vitezei, unde posibilitățile sunt infinite, iar soluțiile apar de la o zi la alta, pregătite să se adapteze nevoii fiecăruia dintre noi!

3. Voxa – Cea mai mare bibliotecă digitală din România în buzunarul fiecărui cititor

 

VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor
Sursă foto – VOXA

Aminteam mai sus că sectorul a cărei digitalizare urmează este cel al industriei cărților.

Cărțile în format digital sunt în creștere la nivel global, în Europa stadiul ajungând deja la maturitate. România însă este undeva la coadă din acest punct de vedere! Totuși, țara noastră, datorită rețelei de internet foarte bune, este o piață de explorat și dezvoltat și în acest domeniu. Exemplu îl avem chiar din partea platformelor Netflix sau HBO care sunt într-o continuă creștere, industria cărților digitale urmând același traseu, în curând! Lipsește însă oferta, iar Cătălin Meșter, CEO, Voxa a realizat acest lucru și a decis să schimbe lucrurile!

 

3.1. Cine sau mai bine spus ce este VOXA?

 

VOXA este prima aplicație e-books și audiobooks în limba română, cu peste 700 de cărți audio și peste 7000 de cărți în format electronic, număr ce crește săptămânal prin adăugarea de noi titluri.

Aplicația este disponibilă pe iOS și Android: tablete și smartphone-uri ce rulează cu aceste două sisteme de operare.

Voxa audiobook si ebook
Sursă foto – VOXA

 

De asemenea, VOXA este și un startup românesc de streaming pentru audiobooks și e-books, cu conținut în limba română și engleză. Aplicația VOXA dorește să ne transforme experiența streaming-ului digital într-una cât mai bună.

Formată dintr-o echipă locală cu oameni talentați, compania este 100% românească și are un scop foarte clar: acela de a concura de la egal la egal cu cei mai mari jucători globali din industrie!

 

VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor -voxa team w.bf
Sursă foto – VOXA

 

Conținutul în limba română din VOXA este narat de voci precum Mihai Călin (Gândește ca un călugăr), Șerban Pavlu (Pacienta Tăcută), Monica Davidescu, Florin Piersic Jr, Oana Pellea (Micul Prinț), Victor Rebengiuc, Andrei Pleșu, Marius Manole, Rodica Culcer sau regretata actriță Stela Popescu (Seria Disney – Tinkerbell, Ratatouille, Nemo, Regele Leu etc.).

 

Mai sus vedem numai nume românești importante din lumea filmului, a teatrului și a televiziunii.

De ce?

Deoarece,

VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor- Sursă citat VOXA si editare in Canva
Sursă citat – blog VOXA și editat în Canva

 

Astfel, cea mai însemnată parte din experiența unui audiobook o constituie vocea naratorului și capacitatea lui de a ne face să ne simțim parte din poveste.

În afara faptului că este nevoie de o voce plăcută, caldă și o dicție perfectă, un narator profesionist este acela care reușește să ne facă să ASCULTĂM, nu doar să AUZIM! Naratorul captează și transmite mesajul autorului. Ne ajută să pătrundem în atmosferă, întruchipând personajele, fiecare dintre acestea fiind o lume în sine. Totul se rezumă la a înțelege, a asimila și a putea transmite prin cuvintele rostite, emoția.

 

VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor- Declaratie Catalin Mester CEO VOXA
Sursă declarație – www.mobzine.ro și editare în Canva

 

Era luna octombrie a anului 2021 când aplicația a fost lansată pe piață.

 

3.2. Experiența pe care mi-a oferit-o aplicația VOXA?

 

Deoarece particip la competiția Superblog Spring 2022 alături de alți superbloggeri, ne-a fost oferită posibilitatea de a alege să ne înscriem și la această probă.

Iubitorii de carte, în orice format, au spus DA provocării, inclusiv eu, astfel primind acces gratuit în platformă, pe o perioadă de 15 zile. În această perioadă am avut acces la toată biblioteca virtuală VOXA, fiecare dintre noi trebuind să aleagă o carte în format audiobook, s-o asculte, ca mai apoi să povestească cititorilor experiența interacțiunii cu acest tip de carte digitală și în ce situații este mai bine să apelăm la un audiobook decât la o carte obișnuită.

 

3.3. Audiobook-ul ales de mine: scurtă recenzie

 

VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor- citat despre naratori
Sursă citat – blog VOXA și editat în Canva

 

Cine mă cunoaște, știe că sunt pasionată de Grecia antică și a ei mitologie, de psihologie și psihiatrie și nu în ultimul rând de astrologie.

Cum am primit accesul la aplicația VOXA, am avut posibilitatea de a-mi alege o carte din peste 15 categorii.

 

 

Imediat am cercetat categoria Spiritualitate/Dezvoltare personală în căutarea cărților de astrologie. Am fost încântată, deoarece am găsit câteva titluri interesante scrise de autori cunoscuți din acest domeniu, precum Mihaela Dicu, președinte de onoare al Asociației Astrologilor din România.

Dar cum nu puteam realiza o recenzie a unei cărți de astrologie, este un domeniu dificil la care încă învăț, m-am îndreptat spre un alt sector ce mă interesează. Nu a lipsit mult și am găsit titlul ce combină în mod armonios iubirea mea pentru psihologie și mitologia greacă. Poziționată printre titlurile cele mai căutate ale categoriei Thriller, am ales să ascult Pacienta tăcută de Alex Michaelides.

 

3.3.1. Pacienta tăcută de Alex Michaelides

 

Pacienta tacuta de Alex Michaelides.jpg
Sursă foto – VOXA

Titlu: Pacienta tăcută (titlu original The Silent Patient)

An apariție: 2019

Autor: Alex Michaelides

Publicat de: Editura Litera

Număr de pagini: 368 pagini

Durată audio: 8h23m

Narator: Șerban Pavlu

 

VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor- Citat din Pacienta Tacuta Sigmund Freud
Sursă – Pacienta Tăcută – Citat Sigmund Freud și editare în Canva

 

Autorul Alex Michaelides, s-a născut dintr-un tată grec-cipriot și din mamă englezoaică, pe insula Cipru. A studiat literatura engleză la Universitatea din Cambridge, iar pentru a deveni scenarist a făcut un master la Institutul American de Film din Los Angeles.

Pacienta tăcută este romanul cu care debutează, fiind publicat de Celadon Books în data de 05/02/2019. Cartea a ajuns repede pe locul întâi în lista The New York Times Best Seller, imediat după lansare. A urmat premiul Goodreads Choice 2019 la categoria Mister și Thriller.

La lansarea romanului, autorul a declarat:

 

VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor- Marturie Alex Michaelides la lansarea romanului sau Pacienta tacuta
Sursă ro.wikipedia.org – Mărturie Alex Michaelides la lansarea romanului său Pacienta tăcută și editare în Canva

În scrierea acestei cărți, sursele principale de inspirație i-au fost structura narativă din operele Agathei Christie, tragedia ateniană Alcesta scrisă de Euripide și experiența într-un spital psihiatric din timpul studenției sale.

Romanul face parte din categoria thriller psihologic, iar dacă citim cu atenție citatul lui Sigmund Freud, scris înainte de începutul primei părți și dacă suntem obișnuiți cu acest gen literar, putem întrevedea faptul că nu există crimă perfectă!

Deoarece nu vreau să vă răpesc plăcerea de a simți această carte, voi scrie doar câteva cuvinte.

Romanul este pur și simplu extraordinar, senzațional. Finalul este maiestuos, având darul de a te lăsa perplex. Te ține într-o tensiune continuă, plimbându-te pe diverse piste, te lasă să-și construiești propriile scenarii, ca mai apoi, să te invite într-o lume incitantă în care rolul principal îl dețin jocurile minții, pe care autorul le mânuiește cu o ușurință de invidiat.

Povestea este narată la persoana întâi din perspectiva unuia dintre personajele principale, Theo Faber, un psihoterapeut englez în vârstă de 42 de ani. Cartea mai conține și câteva capitole, tot la persoana întâi, scrise de cel de-al doilea personaj principal, Alice Berenson.

Pe tot parcursul acestei povești, autorul te îndeamnă să fii când psihoterapeut, când detectiv, punând la grea încercare atât intuiția cât și logica ta.

Un alt element la fel de șocant este legat chiar de tragedia ALCESTEI:

“Și ea de ce-a rămas acuma fără glas?” (Euripide – Alcesta).

Alicia, cel de-al doilea personaj care contribuie la construirea acestei cărți care șochează, intrând într-o stare de transă, pictează cu frenezie, într-un timp foarte scurt față de cum îi era obiceiul, un tablou frapant, ce era de fapt autoportretul ei și pe care îl numește ALCESTA.

 

VOXA - aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor- Citat din Pacienta tacuta
Sursă – Pacienta Tăcută – Citat și editare în Canva

Mitul Alcestei, scris de Euripide în anul 438 î.e.n., este unul răscolitor la fel ca majoritatea miturilor grecești, dar și a poveștii Aliciei Berenson.

– Cine moare în locul tău? a fost întrebat soțul Alcestei, regele tesalian Admetos, ce fusese trimis la moarte de către zei, dar putea primi grațierea dacă altcineva s-ar fi sacrificat pentru el.

Singura care acceptă acest sacrificiu va fi tânăra lui soție, Alceste. Va fi însă salvată de către Hercule din infernul lui Hades, cu ajutorul Persefonei, soția celui din urmă, impresionată de dragostea muritoarei pentru bărbatul său. Dar, după revenirea de pe tărâmul morții, Alceste refuză să mai vorbească, rămânând mută până la moarte.

Dar care este oare legătura între Alceste și Alicia Berenson?

În afara faptului că amândouă aleg să nu mai vorbească, la prima vedere nu se observă nici o conexiune.

Însă, vă las pe voi, dragii mei, să descoperiți acest secret și multe altele ce vă vor ține cu sufletul la gură până la final!

 

3.3.2. Plusuri vs. minusuri la ascultarea acestui audiobook

 

Cu toate că sunt obișnuită să ascult podcasturi, învăț mai ușor la astrologie, ascultând decât citind, Pacienta tăcută a fost “debutul” meu în a asculta beletristică.

Dar, pentru a putea evalua cât mai realist această experiență, nu numai că am ascultat romanul, dar l-am și citit în format e-book. După aceea, am întocmit o listă cu PLUSURILE și MINUSURILE ascultării unui audiobook, importante pentru mine:

4. De ce să alegi abonarea la aplicația VOXA?

Dacă până în acest punct nu am reușit să te conving să încerci această aplicație, mai jos, poți regăsi alte argumente pertinente ce te pot determina să îți schimbi idee.

PLAYER & READER:

  • Biblioteca mea: organizează-ți cărțile favorite;
  • Recomandări personalizate: descoperi titluri pe care nici nu știai cât de mult ți le dorești;
  • Programare la somn: adormi cu o poveste bună;
  • Reglarea vitezei: asimilezi informația în ritmul tău.

5. În loc de final

  • Să nu ne îndepărtăm de CĂRȚI, indiferent de modalitatea în care alegem să pătrundem în lumea lor!
  • Să nu ne transformăm în atei ai culturii! Ar fi un păcat la fel de mare ca cel al Adamului și al Evei biblice, dar în sens opus. Dacă ei prin căderea în ispită au cunoscut binele și răul, Noi, prin abandonarea cărților, vom pierde din punct de vedere spiritual, ceea ce s-a obținut în grădina Edenului – CUNOAȘTEREA!
  • Să prețuim așadar CĂRȚILE!
  • Să ni le facem prieteni pentru că vom fi serviți cu credință și vom afla răspunsurile de fiecare dată în paginile lor!

Iar alături de aplicația VOXA, ascultăm, citim, trăim oriunde, oricând!

Pentru toate acele zeci de momente când îți dorești să citești și nu poți, VOXA este o platformă unde găsești cărțile pe care vrei să le asculți!

Testează cu încredere aplicația și vei înțelege singur(ă) multiplele beneficii pe care le vei avea, din toate punctele de vedere!

VOXA – aplicația venită din viitor în buzunarul fiecărui cititor!

Articol scris pentru proba 9 din competiția Superblog Spring ’22!

Legendă:

  • cuvintele scrise cu albastru reprezintă cuvintele ce au plasate pe ele link-uri;
  • cuvintele bolduite și/sau cu caracter italic – reprezintă numele sponsorului, alte denumiri importante și/sau cuvintele-cheie solicitate pe care am decis să le scot în evidență în acest mod;

Surse:

Recomandate de către sponsorul VOXA

Alte surse:

  • pozele din text și fotografia de copertă aparțin sponsorului VOXA;
  • restul imaginilor – text și al materialele video au fost editate în Canva, cu informațiile preluate de site-ul sponsorului VOXA;
  • poza cu cărți de la începutul textului – preluată după pixabay.com;
  • informații despre aplicația VOXA – preluate de pe www.mobzine.ro
  • informații despre actorul Ștefan Pavlu – preluate de pe ro.wikipedia.org;
  • informații despre mitul Alcestei – preluate de pe următoarele site-uri: istoriiregasite.wordpress.com și www.teatral.ro;
  • date bibliografice despre autorul cărții Pacienta tăcută – Alex Michaelides – preluate de pe site-urile: www.delicateseliterare.ro și ro.wikipedia.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!