– Bună, draga mea copilă!, spuse o voce veselă, în timp ce se chinuia să iasă din ambalaj.
Azzurra se uita cu curiozitate la acel instrument.
– Îmi cer scuze dacă te-am speriat! continuă vocea.
– Dar cine ești? dori să afle fetița.
– Prietenul cel mai bun atunci când ai nevoie și când uiți să mănânci câte un merișor pe zi, astfel încât, să nu ajungi la doctor! răspunse el pe un ton poznaș.
Din nou, în ochii copilei se citea nedumerirea.
– Îmi cer scuze, nu prea mă pricep la glume și tu ești încă micuță…! Ei bine, hai să mă prezint cum se cuvine!
Eu sunt Termometrul Geratherm Non Contact și am venit cât am putut de repede pentru că mămica ta mi-a cerut ajutorul. Sunt creat pentru a ajuta bebelușii, copilașii cuminți și frumoși așa cum ești tu, dar și pe cei mari: părinți și bunici! De fapt, eu vin în ajutorul tuturor, încheie termometrul zâmbind.
– Și în ce fel ne poți ajuta? întrebă Azzurra.
– Vrei să asculți o poveste înainte de culcare?
Fetița dădu din cap în semn că da și se așeză mai comod în pătuț!
– Draga mea, povestea mea este lungăăăă… până la nașterea mea având o mulțime de strămoși ce au încercat să fie de ajutor omenirii. Ideea de bază a rămas însă mereu aceeași: măsurarea temperaturii corporale, de aici și denumirea ce am primit-o, cea de termometru.
Primele încercări de măsurarea ale temperaturii au avut loc în anul 170 d. Hr. pe teritoriul Greciei antice. De aici, au început să se extindă și în alte țări, până când, în anul 1867, medicul englez, Sir Thomas Allbutt, a inventat termometrul medical. A urmat apariția unuia dintre stră-stră-bunicii mei, termometrul ce putea măsura temperatura din ureche. Acesta a apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, părintele său fiind doctorul Theodore Hannes Benzinger. Cam la jumătatea de secol după, în anul 1984, a luat naștere bunicul meu, termometrul infraroșu creat de către David Phillips.
După cum vezi istoria noastră este bogată și continuă încă, fiindu-i aduse numeroase inovații.
– Wowww! se miră ea. Și tu cum ai apărut, cu ce ești diferit față de ceilalți și de câte feluri sunteți? se îngrămădeau de-a valma întrebările micuței.
– Ușor draga mea! O să îți satisfac dorința de cunoaștere imediat!
Așadar, ai înțeles că scopul nostru este acela de a măsura temperatura. Diferă însă modul în care este măsurată, în funcție de modelul fiecăruia dintre noi. De exemplu, eu pot măsura temperatura corpului, dar și a biberonului cu lapte al unui bebeluș, iar frații mei pot lua temperatura din guriță, de la subraț sau din funduleț.
Am fost conceput din dorința de a diminua transmiterea virușilor și a altor patogeni de pe o suprafață pe alta, lucru ce reduce riscul infectării altor persoane, mai ales în spitale. Dar capacitățile mele nu se opresc aici. Gândește-te ce face mămica ta înainte de a-ți face băiță!
Azzurra se strădui să-și amintească acest ritual.
– Gata, știu! spuse ea, după un timp. Mami te folosește pentru a vedea ce temperatură are apa!
– Bravo! confirmă termometrul infraroșu. Totuși, oamenii ne folosesc cel mai des atunci când cineva este bolnav, așa cum ești și tu acum! Iar mămica ta va veni în timpul nopții pentru a verifica dacă ai sau nu febră. Cu ajutorul meu, vor fi suficiente doar câteva secunde pentru a primi răspuns și nici nu va fi nevoie să te trezim.
– A, da? Cred că am febră, deoarece am obrăjorii fierbinți.
– Febra este cel mai frecvent simptom care apare în cadrul unei infecții virale sau bacteriene, iar măsurarea temperaturii corporale ajută părinții și doctorii să înțeleagă dacă copilul sau pacientul se află sau nu în pericol.
Eu, prin capacitățile cu care am fost investit, voi scana zona de deasupra sprâncenelor pentru un rezultat cât mai exact. În cazul în care temperatura corpului depășește 37.4 C, voi afișa pe ecran culoarea roșie și voi da drumul la un semnal sonor, folosit atât pentru avertizare, cât și ca o confirmare a faptului că citirea s-a efectuat în mod corect.
– Ce super puteri ai!
– Într-adevăr! confirmă acesta. Nu uita motto-ul nostru: “Termometrele Geratherm – alături de tine când nu te simți bine!”
– Am uitat să specific că vin însoțit de un manual de utilizare unde pot fi găsite toate informațiile necesare.
– Totuși, câți anișori ai spus că ai? a întrebat, uimit, Termometrul Geratherm Non Contact, copila.
– N-am spus ce vârstă am, dar sunt pasionată de tehnologie și atunci când voi fi mare vreau să mă fac om de știință! i-a mărturisit Azzurra, extrem de mândră de planurile sale.
– Mai devreme, începu fetița, spunea-i ceva și despre niște frați pe care i-ai avea…
– Într-adevăr, îți amintești bine! Suntem mai mulți, fiecare model dedicat pe categoriile de vârstă ale oamenilor și ale eventualelor suferințe.
– Îmi povestești, te rog și despre ei! se rugă ea.
– Da, dar pe scurt pentru că ești bolnăvioară și ai nevoie de foarte multă odihnă.
– Bine! spuse aceasta.
– Unul dintre frații mei se numește Geratherm – Termometru rapid și este un termometru digital, cu un timp de măsurare foarte scurt, așa cum îi spune și numele. El este foarte util pentru copiii care au alergii la metale, datorită vârfului aurit.
– Iar la final, l-am lăsat pe fratele nostru cel mai mare, Geratherm – Termometrul classic.
Este acel termometru pe care îl vei găsi cu siguranță în casa bunicilor tăi, dar acesta nu conține acel lichid toxic numit mercur. De obicei, este preferat de cei mai în vârstă care nu doresc să renunțe la vechile deprinderi. Deoarece va fi nevoie să îl „scuturi” bine, vine împreună cu un „echipament de scuturare”. Singurul dezavantaj al acestuia este faptul că fiind din sticlă se poate sparge.
– Ce este mercurul? dori să știe fetița.
– Vei învăța la o materie numită chimie, când vei fi mai mare, dar până atunci ține minte că trebuie să ai grijă cu un astfel de dispozitiv vechi, pentru că îl poți sparge, iar acest element, mercurul, se va împrăștia peste tot, făcându-vă rău.
– Am să te ascult și am să-i rog pe bunici să renunțe la termometrul cel vechi. Nu vreau să-și facă rău! Ba nu, am o altă idee! spuse Azzurra, luminându-se toată la față. Îl voi ascunde în locul meu secret așa bunicii vor fi salvați!
Termometrul Geratherm Non Contact se amuză copios la ideea copilei, dar nu putea nega inteligența și inventivitatea ei.
– Îți mulțumesc că ne ești alături dragă Geratherm! spuse, căscând, copila.
Termometru Geratherm Non Contact se opri din povestit când văzu că Azzurrei îi poposise pe gene, Moș Ene.
Se poziționă ușor la nivelul frunții copilei și-i măsură temperatura. Zâmbi fericit când ecranul său rămase verde și indica 36.9 C.
Acum se putea duce și el la culcare!
Geratherm – cu o tehnologie inovatoare, recunoscută pe plan internațional, vine în ajutorul nostru când sănătatea ne este amenințată, indiferent de vârsta pe care o avem.
În România Geratherm este distribuit de către Origo Medical, o companie tânără și flexibilă ce a adunat deja multă experiență în domeniul produselor medicale.
Geratherm – Dispozitive medicale premium pentru sanatatea si linistea familiilor noastre! ⚕️ ⚕️
Termometrele Geratherm – alături de tine când nu te simți bine!
Articol scris pentru proba 11 din competiția Superblog Spring ’22!
Legendă:
- cuvintele scrise cu albastru reprezintă cuvintele ce au plasate pe ele link-uri;
- cuvintele bolduite și/sau cu caracter italic – reprezintă numele sponsorului, alte denumiri importante și/sau cuvintele-cheie solicitate pe care am decis să le scot în evidență în acest mod;
Surse:
Recomandate de către sponsorul Geratherm
Alte surse:
- pozele din text și fotografia de copertă aparțin sponsorului Geratherm;
- imaginile din materialele video au fost preluate de pe site-ul pixabay.com și istockphoto.com, iar textele au fost editate în Canva, cu informațiile preluate de site-ul sponsorului Geratherm;
- alte informații despre Geratherm – forans.swiss;
- informații despre Origo Medical – origomedical.ro;
- informații legate de istoria termometrelor – destepti.ro