De la o Idee la o adevărată Epopee
V-ați întrebat vreodată cum a luat naștere acest film?
Vara anului 1991 avea să fie punctul de plecare al faimosului film Game of Thrones și va marca cariera și succesul lui George R.R.Martin, autorul acestuia.
Scena din care s-a născut binecunoscuta poveste este imaginea unui băiețel ce a fost martor la decapitarea unui bărbat. La scurt timp, imaginația febrilă a autorului, conturează cum băiețelul găsește niște pui de lup în zăpadă…
De aici, George R.R.Martin a simțit că trebuie să pună pe hârtie aceste viziuni… Viziunile s-au transformat în seria „A Song of Ice and Fire”, publicată în data de 06 august 1996.
Succesul se va arăta în 2011, odată cu lansarea serialului Game of Thrones, de către HBO.
Istoria lumii împreună cu fantezia creează Ineditul
Istoria continuă să fascineze și să fie o sursă inepuizabilă de inspirație. Dacă mai adaugi și puțină fantezie, cuvintele se vor așterne pe coala de hârtie, scriind chiar ele, povești magice, pline de mister și incitante.
Așa a procedat și George R.R.Martin, care a reușit să creeze nu numai o poveste plină de intrigă, suspans, mesaje etc.
A reușit să creeze o Epopee a timpurilor demult apuse, în care imaginarul se împletește cu trecutul omenirii, cu fantasticul, dând naștere la ceea ce noi, fanii, citim și urmărim cu atâta plăcere și interes, GAME OF THRONES.
Inspirația istorică a autorului provine din mai multe epoci ale umanității. Pornind de la istoria medievală și ducându-se spre Războiul celor Două Roze din secolul al XV-lea și a legendei lui Ivanhoe, reușește să scrie o operă extraordinară.
Istorie vs personaje ale cărților
Oamenii fără Chip – locul unde Arya Stark va fi inițiată în a se lupta, a se apăra, a ucide, a-și lua alte identități.
Conform istoriei, aceștia au existat în perioada medievală, fiind un grup secret de asasini.
Originea termenului de „asasin” își are rădăcinile în societatea secretă Nizari Ismaili din secolul al XI-lea din regiunile Persiei și Siriei.
Faimoasa armată de eunuci a lui Daenarys se pare că își are originea în legenda lui Narses, general-eunuc, ce a gonit goții din Italia în timpul domniei Împăratului Iustinian.
Și faimosul grup nomad de războinici călăreți Dothraki, condus de Khal Drogo, a luat naștere după modelul hoardelor mongole ale lui Ginghis Han.
La fel ca și mongolii, tribul Dothraki sunt nomazi, au o cultură dezvoltată în jurul cailor și sunt războinici expansioniști.
Și Rondul de Noapte face trimitere la istorie. Faptul că acesta era un ordin militar ce avea datoria să apere cele 7 Regate de ceea ce era dincolo de Zid, are la bază, de fapt, povestea Cavalerilor teutoni ai Europei creștine. Ei luptau împotriva păgînilor.
Derulând firul istoriei și al acestei epopeii, ajungem și la personaje.
Reginele faimoase ale seriei, Daenerys Targaryen și Cersei Lannister, au fost create pe calapodul reginelor Evului Mediu și nu numai.
Cele două, pentru a căpăta putere și credibilitate, au învățat să joace după regulile nescrise bărbătești. Dar acestor reguli le-au adăugat farmecul femeiesc și a istețimii, minciunii, manipulării (Cersei), pentru a obține ceea ce doreau.
De asemenea, în cazul lui Daenerys Targaryen, fiica regelui asasinat Aerys II, uzurpat de regele Robert, se pot găsi asemănări cu Henry Tudor.
Exilul este ceea ce îi aseamănă și dragonul aflat pe blazonul lui Henry Tudor.
Și fratele mai mare al „mamei dragonilor”, Rhaegar Targaryen are o soartă similară cu Edward, fiul lui Edward al III-lea, ucis înainte de a deveni rege.
Chiar și soarta regelui Aerys, părintele lui Daenerys, își pierde puterea judecății precum regele Franței, Charles al VI-lea.
Tot istoria i-a furnizat scriitorului și una dintre cele mai importante părți ale acțiunii cărții, incestul dintre Cersei Lannister și fratele ei geamăn, Jaime Lannister.
Personajele și faptele istoriei reale par a fi ambițioasa Anne Boleynși presupusul incest comis cu fratele ei, George. De aici i s-a tras și moartea uneia dintre cele mai iubite soții ale lui Henry al VIII-lea Tudor.
Puternica și masculina Brienne de Tarth este considerată o copie a Ioanei d’Arc, amândouă asemănându-se la modul cum luptau și-și purtau armurile.
Cu siguranță dacă am citi cu atenție fiecare capitol și am avea cunoștințe despre istoria lumii, am descoperi și alte asemănări cu ceea ce regăsim în cartea lui George R.R.Martin.
Coloana sonoră a celei mai populare serii contemporane
După cum am văzut, despre Game of Thrones (Urzeala tronurilor) s-a scris, s-a vorbit, s-a citit și vizionat enorm, la nivel internațional, iar povestea nu este încă încheiată.
În aprilie 2019 este prevăzută apariția celui de-al 8-lea sezon și cel care va încheia această minunată epopee fantastică, scrisă de George R.R.Martin.
Eu am descoperit primul volum, Urzeala Tronurilor, în format pdf, în 2009.
Mi-au fost îndeajuns primele rânduri pentru a fi captivată, definitiv, de subiect și de modul în care era scris. De asemenea, a fost pentru prima dată când mi-au plăcut atât cărțile cât și modul în care au fost realizate episoadele.
Pentru cine este interesat, las aici link-ul unde pot fi găsite primele 5 volume.
Însă, acest articol nu l-am gândit a fi o recenzie a acestui faimos film.
În afară de subiect, de poveste, de actori, îmi place foarte mult și coloana sonoră a acestuia. Dar până în această seară nu m-am gândit să caut mai multe informații.
Cum a fost scrisă coloana sonoră din „Game of Thrones”?
Cel care stă în spatele superbelor melodii din Game of Thrones este Ramin Djawad, tânăr compozitor german de muzică orchestrală pentru filme și producții de televiziune.
Muzica compusă pentru acest film a fost o provocare pentru acesta și continuă să fie, odată cu apariția fiecărui nou sezon.
De asemenea, el a scris bucăți muzicale pentru fiecare personaj în parte. Ele, au fost inserate pe parcursul celor 8 sezoane, în funcție de povestea și de evoluția fiecărui personaj în parte.
Spre exemplu, bucata muzicală dedicată lui Theon a fost inserată în cel de-al doilea sezon, în timp ce bucata muzicală a Aryei Stark apare odată cu începerea aventurii solitare a acesteia.
Mai jos puteți găsi interviul cu Ramin Djawadi în care acesta povestește ce a însemnat pentru el această experiență, cum a conceput muzica și ce fel de instrumente a ales pentru fiecare în parte.
Datorită succesului înregistrat, echipa din spatele acestui renumit serial a hotărât să conceapă și un videoclip, denumit Main Theme.
Cel care s-a ocupat de înregistrarea piesei și a filmării videoclipului a fost Luc Arbogast, personaj foarte renumit în Franța pentru muzica medievală și folosirea instrumentelor tradiționale.
Vă invit să vă lăsați purtați, în lumi fantastice și istorice, prin intermediul acestor melodii!
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ramin_Djawadi