1.” Ținuta este ceea ce prezinți lumii, în special, în prezent când contactul uman este atât de scurt. Moda reprezintă un limbaj instantaneu.” – Miuccia Prada
Dacă cinematografia a fost acceptată ca cea de-a 7 a artă, moda se poate integra cu succes pe această listă, devenind cea de-a 8 a artă.
De ce?
Pentru că moda este adevărata artă a gustului, iar bunul gust nu se învață, eventual se poate îmbunătăți, dar trebuie să te naști cu el.
Moda a fost și va rămâne acel subiect controversat întâlnit oriunde: pe catwalk, pe stradă, în locurile publice, în cărți și reviste, în filme, în afaceri etc. Dar indiferent de schimbarea tendințelor într-un mod tot mai alert, regulile de bază vor fi mereu aceleași.
Ce se întâmplă însă când această artă devine toxică în adevăratul sens al cuvântului?
2. Paradoxul din industria modei în zilele noastre
Din păcate, globalizarea a ajuns și în acest univers, cel al caselor de modă, iar situația a început să degenereze.
2.1. Fast Fashion – de la concept la afacere și de ce trebuie să renunțăm la acesta
Acest model de afacere a fost preluat de majoritatea magazinelor de retail, deoarece au observat, că adoptând această metodă, procentul vânzărilor a crescut. Magazinele lansează articole vestimentare ce sunt în trend, oferindu-ne astfel posibilitatea de a ne îmbrăca la fel de bine ca vedetele pe care le admirăm. Lucru ce conduce implicit la multiplicarea colecțiilor pe parcursul unui an.
Dacă în anii 2000 existau colecții doar pentru cele patru anotimpuri, acum în 365/366 de zile pot fi scoase aproximativ 20-24 colecții. Numărul este extrem de mare, dar la fiecare nouă colecție oamenii se înghesuie în magazine pentru a cumpăra. Și tocmai aceasta este strategia Fast Fashion: ca la fiecare colecție apărută clienții să cumpere cât mai mult, fiindu-le inoculată ideea că aceasta este singurul prilej când vor putea cumpăra produsele preferate din colecția respectivă. Clienții sunt împinși pur și simplu și de propaganda făcută de media, creatorii de modă și de influenceri, rezultatul fiind cumpărarea în exces.
Din păcate, mai mult de jumătate dintre hainele cumpărate nu sunt purtate niciodată, după cum mărturisesc chiar clientele ce adoră să facă shopping. De asemenea, hainele ieftine nu înseamnă și a face economie. Se cumpără mai mult și se renunță mult mai repede la acele haine, ce sunt declarate de tendințe, drept demodate.
La final tot acest concept este o mare afacere pentru industria globală a modei.
2.2. Impactul Fast Fashion asupra lumii în care trăim
La nivel mondial, în urmă cu câțiva ani, se ajungea la un număr de 14 milioane de tone de haine și încălțăminte aruncate sau incinerate. În ultimii 20 de ani, numărul acesta s-a dublat.
Astfel, impactul Fast Fashion este incomensurabil asupra planetei:
Știați că:
- 1.5 trilioane de apă sunt folosite anual în industria modei;
- 2,6% din apa curată a planetei este folosită pentru a produce bumbac;
- 750 milioane de oameni din jurul lumii nu au acces la apă potabilă.
- 23% din toate chimicalele produse la nivel mondial sunt folosite în industria textilelor;
- 20.000 de oameni își pierd viața în fiecare an din cauza cancerului provocat de chimicalele folosite la udarea bumbacului
- producția de bumbac folosește 24% din insecticide și 11% din pesticide produse la nivel global.
- majoritatea fabricilor de producție textilă se găsesc în Bangladesh, India și China, unde drepturile celor care muncesc ori sunt inexistente ori nu sunt respectate. Aceștia muncesc câte 14/16 ore pe zi, de luni până duminică, fiind plătiți cu doar 1$ pe zi. Aceasta este una dintre filozofiile pe care se bazează Fast Fashion.
2.3. Ce putem face pentru a stopa industria Fast Fashion?
Este nevoie să facem o schimbare radicală, iar singura metodă este susținerea brandurilor cunoscute pe piață sub denumirea de ”Sustainable Brands” (Mărci sustenabile).
Acestea sprijină și promovează schimbarea mentalității oamenilor, a modei și a produselor, dorind să ajungă la integritate ecologică și la justiția socială. Dar ca inițiativa lor să își atingă scopul este nevoie să ne implicăm cu toții pentru a ne salva nu numai pe noi, dar și planeta pe care locuim.
Atunci când suntem corect informați cu privire la ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise din lumea și industria modei, indiferent de suma alocată cumpărăturilor de haine, încălțăminte și/sau accesorii, devenim conștienți că există și altfel de soluții. Soluții mult mai prietenoase cu mediul și etice față de ceea ce promovează Fast Fashion.
Responsabilitatea este doar a noastră, indiferent că alegem să adoptăm un stil minimalist ori să ne abținem, cumpărând doar ceea ce avem nevoie și să încercăm să găsim variante prin care să descurajăm practicile negative ale industriei modei și prin care, în urma excesului nostru, vor avea de câștigat oamenii din acest sector.
3. Second hand – una dintre soluțiile salvatoare
Din fericire au început să prindă formă și alte idei ce ne-ar putea ajuta să încetinim Fast Fashion-ul: moda sustenabilă și magazinele second hand, iar unul dintre acestea este Second-Hand.ro.
Deja nu mai este o modă comerțul second hand, ci mai degrabă o adaptare la noile cerințe ale pieței.
Există clienți care preferă să-și cumpere haine de calitate, care deși sunt folosite, sunt în stare foarte bună, decât să dea sume mari sau foarte mari pe haine noi, dar de o calitate ce poate lăsa de dorit.
Acesta este de fapt comportamentul corect pentru a promova o modă sustenabilă.
Conform datelor oficiale, în momentul de față, un procent de peste 70% din populația lumii cumpără îmbrăcăminte second hand. Pe această piață intră hainele purtate, dar și hainele cumpărate cu ceva timp în urmă, dar nefolosite. Fiind însă un curent dăunător industriei modei, pentru a fi contracarat, a apărut Fast Fashion, al cărui impact negativ asupra mediului și populației l-am prezentat mai sus.
https://www.facebook.com/Evernisaj/videos/473991614415071
3.1. Istoria Industriei SH
3.2. Magazinul Second-Hand.ro
Cunoscând tendințele și dorind să contribuie la sustenabilitatea planetei, Second-Hand.ro, second hand și outlet CHIC & SMART reprezintă magazinul cu produse unice și originale de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii și genți atât pentru femei cât și pentru bărbați. Au adunat în același loc cele mai faimoase și iubite branduri autentice 100%.
La noi în magazin, la fel ca și în viață, marile oportunități pot fi ratate, dacă stai prea mult pe gânduri. Fiecare produs din magazin este unic (doar unul din fiecare model și măsură), exact ca tine, ceea ce îți asigura un stil vestimentar original.
Viziunea magazinului Second-Hand.ro este:
O lume în care „a fi în trend” înseamnă a consuma inteligent, cu grijă față de mediul înconjurător și față de semeni.
De asemenea, misiunea și valorile companiei sunt:
În acest mod ei promovează ideea că orice piesă poate reintra în modă cu accesoriile potrivite, că nu este nevoie să cheltuim foarte mult pentru a arăta bine și că un second-hand poate deveni una dintre cele mai bune forme de reciclare.
4. Percepția mea asupra ideii de second hand
Chiar dacă am crescut într-o familie cu posibilități financiare decente, îmi amintesc cu plăcere apariția prin anii 1997-1998 a primului magazin second hand la noi în oraș.
Nu mai rețin numele acestuia sau proveniența articolelor vestimentare, dar știu că mergeam deseori acolo cu mama și nu exista să plecăm cu mâinile goale. Hainele erau aproape noi, spălate, dezinfectate și de foarte bună calitate. Cămăși, tricouri, pantaloni, rochițe sau bluze le-am purtat atât eu cât și mama și sora mea mulți ani la rând deoarece trecerea anilor nu și-a pus amprenta asupra lor.
Având această amintire plăcută în minte, nu m-am ferit niciodată să intru într-un magazin de acest fel. Uneori, când în București aceste magazine au început să se înmulțească, am fost și dezamăgită. Îmi dădeam seama de calitatea și modul de îngrijire/păstrare a produselor încă de la intrare, când eram întâmpinată de un miros specific de vechi, de uzat, iar eu, cum sunt extrem de sensibilă atât la mirosuri cât și la piele, ieșeam imediat.
Am avut însă o surpriză plăcută când am descoperit pe net magazinul online Second-Hand.ro.
Am citit cu atenție despre ceea ce i-a determinat să se lanseze în acest sector: să ofere mereu clienților ceva inedit de purtat, dar în același timp doresc să și valorifice produsele vestimentare și accesoriile la adevărata lor valoare, toate la un buget accesibil. Așadar, am decis să comand.
4.1. „Nu te lăsa pradă trendurilor. Nu lăsa moda să pună stăpânire pe tine. Fii tu acela care decide ce ești, ce vrei să exprimi prin felul în care te îmbraci și modul în care trăiești.” – Gianni Versace
Întotdeauna m-am ghidat în viață după acest concept și am ales să fiu eu, indiferent de împrejurări, inclusiv în vestimentație.
Nu mă definește un singur stil, ci mai mult un mix, în funcție de situație.
Totuși, felul meu de a fi, uneori elegant, alteori atrăgător sau pur și simplu casual, nu a reprezentat un impediment în momentul alegerii produselor de pe site-ul celor de la Second-Hand.ro deoarece am găsit absolut orice: haine, încălțăminte, accesorii.
Am căutat piese vestimentare ce pot fi potrivit mai multor ținute, dar și articole a căror stil să nu se demodeze în timp. În acest mod, nu numai că am cheltuit cu mult mai puțin decât în magazinele renumite, dar am contribuit și la decăderea Fast Fashion, dar și la susținerea modei sustenabile.
Cu aceste gânduri am început să caut și nu a fost nevoie de foarte mult timp pentru a găsi ceea ce doream.
După cum spunea Christian Louboutin – „Pantofii îți transformă limbajul corpului și atitudinea. Te înalță fizic și psihic.”, astfel, primul lucru pe care l-am căutat pe site a fost încălțămintea second hand și anume o pereche superbă de pantofi stilleto.
„Dă-i unei fete pantofii potriviți și va putea cuceri lumea.” ( Marilyn Monroe).
Și a avut dreptate draga de Marilyn, deoarece exact așa m-am simțit când mi-a ajuns perechea de pantofi stiletto. Sunt modelul meu preferat și se potrivesc la ținute elegante, la ținute office, dar și la cele casual.
După perechea de pantofi, am oscilat puțin între a-mi cumpăra și o rochie sau mai bine o pereche de pantaloni lungi.
Am reintrat pe site-ul celor de Second-Hand.ro și nu după mult timp, am găsit în secțiunea rochii second hand o little brown dress până la genunchi, marca Evernisaj.
Potrivirea cu pantofii este perfectă, iar prețul, un deliciu.
Atât modelul pantofilor cât și al rochiței, știu că va rezista în timp. Aceste piese vestimentare fac parte din categoria pieselor ce nu se demodează. În plus, pot fi purtate atât pe timp de zi, cât și la o ieșire romantică într-un restaurant elegant.
Livrarea cu curierul Cargus a fost ireproșabilă, exact în 48 de ore de la emiterea comenzii.
Am mai adăugat în coș și o geantă potrivită vestimentației alese.
Trebuie să mărturisesc că am rămas plăcut surprinsă de calitatea produselor, de modul cum s-a avut grijă de ele, părându-mi noi de-a dreptul!
„Îmbracă-te prost și vor ține minte rochia. Îmbracă-te impecabil și vor ține minte femeia.” – iar Coco Chanel chiar a avut dreptate în această privință.
4.2. În loc de final
Vă invit și pe voi să vizitați atât magazinul online cât și pagina de Facebook al companiei Second-Hand.ro!
Mii de modele second hand și/sau outlet vă stau la dispoziție la cele mai mici prețuri și la cele mai mari reduceri, așteptând cuminți să intre în dresing-ul tău. Poți cumpăra fără grijă deoarece ai la dispoziție 14 zile în care poți returna ceea ce ai ales, în cazul în care consideri că nu ți se potrivesc sau te-ai răzgândit.
Pentru o garderobă mereu nouă, pentru a fi fashion, dar nu Fast Fashion, pentru a contribui și tu la protecția mediului și a celor ce muncesc neîncetat pentru ca noi să fim mereu frumoase, îți recomand cu drag magazinul Second – Hand.ro!
Dă-i voie stilului să vorbească despre tine prin ținutele pe care le alegi!
https://lelia.involve.me/new-project-0ea5
Articol scris pentru proba 10 din competiția Superblog Spring ’22!
Legendă:
- cuvintele scrise cu albastru reprezintă cuvintele ce au plasate pe ele link-uri;
- cuvintele bolduite și/sau cu caracter italic – reprezintă numele sponsorului, alte denumiri importante și/sau cuvintele-cheie solicitate pe care am decis să le scot în evidență în acest mod;
Surse:
Recomandate de către sponsorul Second – Hand.ro
Alte surse:
- pozele din text și fotografia de copertă aparțin sponsorului Second – Hand.ro;
- restul imaginilor – text și al materialele video – au fost editate în Canva, cu informațiile preluate de site-ul sponsoruluiSecond – Hand.ro;
- Alte informații despre Fast Fashion, statistici din lumea modei etc. – au fost preluate după următoarele site-uri:
- ecologic.rec.ro;
- semneletimpului.ro;
- faradeseuri.md;
- magazine.holistic-edu.ro;
- fashionreview.ro;
- republica.ro;
- citatele din articol au fost preluate după următoarele site-uri:
- epochtimes-romania.com;
- byclaudiungureanu.ro;
- www.fashion365.ro