Articolul de față este continuarea poveștii lui Lilith , pentru că nu putem vorbi despre Lilith din punct de vedere astrologic fără să ținem cont și de partea opusă acesteia, Priap.

Priap din punct de vedere astronomic

Din punct de vedere astronomic, Lilith și Priap sunt două puncte virtuale, unite printr-o linie imaginară, denumită axă. Așadar, nu sunt corpuri cerești precum Luna, Soarele, alte planete etc. Ele funcționează împreună.

Aceste puncte virtuale au legătură însă cu Luna, satelitul Terrei.

Lilith este cea care indică apogeul Lunii (punctul cel mai îndepărtat de Terra), iar Priap este cel care indică perigeul Lunii (punctul cel mai apropiat de Terra).

Astfel, axa Lilith – Priap indică două extremități în parcursul Lunii raportat la Terra.

https://en.wikipedia.org/wiki/Priapus - Axa Lilith – Priap: Noi de ce și de cine fugim?
Fresco of Priapus, House of the Vettii, Pompeii

Priap în mitologie

Priap mai este cunoscut și sub denumirea de “Coada Lunii negre”.

Glifa este reprezentată prin două semiluni intercalate ce pot fi interpretate drept o puternică intensitate a sensibilității, dezlănțuită.

În mitologia greacă, Priapus sau Priapos (greaca veche: Πρίαπος) era un zeu minor, rustic, al fertilității.

Variantele despre cei care l-au zămislit sunt destule așa cum se întâmplă în majoritatea poveștilor mitologice.

Legenda lui a fost abordată de diferite surse, precum:

În aceste surse este descris ca fiind când fiul Afroditei (Venus) cu Dionysos, când fiul lui Dionysos cu Chione ori ca tată sau fiul al nebunaticului zeu Hermes (Mercur) ori ca fiu al lui Zeus (Jupiter) sau al lui Pan.

Cert este însă că Priap a fost blestemat de către Hera, soția lui Zeus, de a fi impotent.

Băiatul nu reușea să susțină o erecție atunci când se afla în timpul unui act sexual. Dar Herei nu i-a fost îndeajuns, astfel l-a mai blestemat și să fie foarte urât.

Personal, cunoscând din mitologie, gelozia Herei mă determină să cred că Priap a fost conceput de către Zeus cu Afrodita. Ei bine, și cât erau ei de zei nu au putut desface blestemul asupra copilului. Pentru că, trebuie să știți un lucru : niciun un alt zeu, oricât era el de puternic, nu putea desface blestemul altui zeu. Aceasta era o lege străveche în Olimp.

Ok, să ne întoarcem la mitul lui Priap !

Se pare că Hera a blestemat acest copil încă de când se afla în uterul mamei sale, Afrodita.

O altă versiune ne spune că Hera nu ar fi aruncat acest blestem din poziția soției geloase, ci pentru a se răzbuna pe Paris. Paris care îndrăznise să înmâneze mărul discordiei chiar Afroditei, considerând-o cea mai frumoasă din Olimp. Și, bineînțeles, Hera, care se pare că avea destulă nevoie de validare, a fost atât de jignită, încât la prima ocazie a pedepsit-o, indirect, pe Afrodita.

Oricum, oricare ar fi fost motivele zeiței cu brațele albe să condamne acest copil, încă nenăscut, cert este că niciunul dintre zei nu a dorit să-i permită să trăiască pe Muntele Olimp. Nici măcar mama sa, Afrodita, care l-a părăsit, negându-l și aruncându-l din înălțimile Olimpului.

Dacă ați fost atenți, mitul lui Priap seamănă cu cel al lui Chiron, tot la fel renegat și abandonat de propria mamă din cauza faptului că era diferit: jumătate om – jumătate cal.

În ambele povești regăsim personificată rana de abandon! Dar aceasta este o altă legendă, despre care voi scrie cu altă ocazie .

Revenind la micul Priap, dotat cu un corp grotesc și cu un falus enorm.

Acesta va fi găsit de către un păstor care îl va și crește.

La tinerețe, se spune că Priap se declara ca fiu al lui Hermes, fiind ca și acesta hermafrodit.

Să nu uităm că, în astrologie, planeta Mercur este singura considerată hermafrodită.

Mai apoi, tânărul cu falus enorm se alătură satirilor lui Pan ca un spirit de fertilitate, chiar dacă era mereu frustrat de blestemata sa impotență. Iar de aici, începe să fie numit zeu al grădinilor și al fertilității.

Trebuie să admitem că anticii greci aveau o ironie delicioasă atunci când își personificau zeii !

https://ro.wikipedia.org/wiki/Priapus - Axa Lilith – Priap: Noi de ce și de cine fugim?
Priapus (teracotă)

Simbolistica zeului Priap

După cum am văzut, Priap este asociat cu fertilitatea, însămânțarea (creația). Este hermafrodit, iar rănile lui interioare sunt respingerea și abandonul. Erecția lui a fost considerată de către anumiți autori antici ca o manifestare a puterilor demonice.

Priap în astrologie: Noi de ce și de cine fugim?

““Fugi”, îți zic, căci a mea minte

Prevestește numai rău;

“Nu te du”, șoptește-n taină

Sufletul și dorul meu.

(…)

Vai! Și eu nedumerită

Mă muncesc cu mult mai mult

Căci nu știu ce-a fi mai bine :

Mintea, inima s-ascult ? ”

(“Fugi” – Veronica Micle)

După cum menționam la început, nu putem vorbi despre Priap fără a o aborda pe Lilith!

Să ne amintim simbolistica astrologică a lui Lilith sau mai bine zis, Black Moon Lilith (Luna Neagră Lilith).

În primul rând, atât Lilith cât și Priap, se află în fiecare dintre noi. Fac parte și se contopesc cu făpturile noastre, cuprinzând în foamea lor și emoțiile, fricile noastre ascunse bine în inconștient.

Lilith este cea care ne pune la încercare, care ne testează limitele, dar care, în același timp, ne și cultivă noile obsesii. Să o supunem pe Lilith seamănă mai degrabă cu un scop sisific. Tocmai pentru independența, nesupunerea și detașarea ei este faimoasă!

În opoziție cu Lilith, îl găsim pe Priap, micul zeu renegat, abandonat, frustrat din cauza diformităților lui.

Iar noi ce facem?

Fugim de către acest monstru care nu reprezintă altceva decât frica, trauma noastră, către Lilith. Prin Luna Neagră Lilith reușim oarecum să ne deconectăm de ale noastre intense trăiri.

Dacă am rămâne nemișcați în punctul Priap am simți cum durerea ne va frânge, teama ne va prinde în ghearele ei și va fi mult mai pătrunzătoare chiar și decât Lilith. Iar atunci, Lilith ia forma fetei Morgana și ne atrage cu cântecele sirenelor lui Circe spre ea.

Despre semnificația lui Priap în astrologie există mai multe păreri.

Sunt astrologi care consideră că Priap semnalează o traumă transgenerațională, un pattern pe care îl preluăm/moștenim din familie, acesta fiind consecința unor dezechilibre emoționale ce există în neamul nostru. La final, noi suntem cei care ajungem să devenim victime ale acestor temeri, fobii, răni sufletești.

Sau, o altă interpretare astrologică, ni-l prezintă pe Priap ca simbol al unei traume, de cele mai multe ori, infime, petrecute undeva în copilăria noastră. Însă, tocmai pentru faptul că evenimentele s-au produs la o vârstă fragedă, noi nu am avut capacitatea și abilitatea de a le prelucra emoțional.

Astfel, creștem și devenim adulți cu suflete rănite. Puțini dintre noi ajung să conștientizeze și să se vindece. Este un parcurs al dezvoltării noastre emoționale și personale ce trebuie mai întâi conștientizat și după aceea lucrat la el. Să realizăm de ce fugim de fapt. De ce ne aruncăm cu atâta îndârjire în brațele lui Lilith ? De ce anume ne temem de fapt ?

Este clar că fugim pentru a putea supraviețui, pentru a ne putea salva, indiferent dacă acest lucru implică crearea de obsesii.

Așadar, într-o temă natală, atât Lilith cât și Priap sunt două călcâie ale lui Ahile, călcâie ce dor, călcâie cu răni sângerânde.

Totuși, Lilith face și legătura cu umbra noastră, ne pune față în față cu proprii demoni, creând, în sadismul ei, un pod pe care suntem invitați să-l traversăm. Iar dacă vom reuși să-l trecem cu bine, Lilith ne oferă și ceva bun: forță, determinare. Traversarea podului o putem interpreta ca pe un drum inițiatic în care capacitatea noastră de concentrare este constrânsă să funcționeze la maximum. Adrenalina va face ca energia noastră să crească. Și astfel reușim să depășim limite… alături de puterea lui Lilith!

În schimb, într-o temă natală, Priap este simbolul naturii primitive a omului. Reprezintă instinctul primar, exprimând posibilitatea de defulare totală manifestată prin excese.

Astfel, dacă vrem să obținem vindecarea, Priap este primul lucru la care ar trebui să ne gândim. În funcție de semnul zodiacal și casa în care acesta este amplasat, acolo trebuie să se realizeze întoarcerea noastră.

https://en.wikipedia.org/wiki/Priapus - Axa Lilith – Priap: Noi de ce și de cine fugim?
Priap înfățișat cu atributele lui Mercur într-o frescă găsită la Pompei

Axa Lilith – Priap

A analiza pe Lilith fără Priap sau invers este precum despărțirea dintre cap și trup.

Pe această axă noi devenim creatori, creatori ai propriilor noștri demoni. Dar, cu toate acestea, tot aici există și o mare posibilitate de creștere și evoluție din punct de vedere al dezvoltării noastre personale.

Putem privi această axă ca pe o autostradă care face legătura între Iad și Rai.

Aici ne vor apărea ispite sub forma șarpelui primordial din grădina Edenului. Însă, odată cu el ne va fi adusă la picioare și cunoașterea.

Tocmai din acest motiv pe această axă se spune că putem deveni creativi și creatori.

Totuși, există un avertisment!

Nu trebuie să fim lacomi cu fructul cunoașterii!

Acesta trebuie consumat încet astfel încât să avem posibilitatea de a cunoaște procesele noastre fizice, sufletești, mentale.

Deoarece de multe ori, Lilith este reprezentată și sub formă de șarpe, o putem considera în sens alegoric însăși cunoașterea. Din acest motiv este atât de important să nu dividem această axă.

Reprimarea lui Lilith care e toată numai intensitate și pasiune, ne va crea dureri.

Astfel, în funcție de cum înțelegem aceste procese, Luna Neagră Lilith poate produce fie un proces creator, fie unul distructiv ori, uneori pe amândouă.

Concluzii

Conștientizarea și găsirea traumei dintr-o harta natală este foarte importantă, indiferent dacă vorbim despre adulți sau despre copii.

Identificarea ei va aduce și rezolvarea și o șansă oferită părinților spre a-și crește și educa copiii în cunoștință de cauză. Aceștia nu vor mai îngroșa rândurile adulților frustrați care se caută pe ei poate și o viață întreagă.

Iar ca adult, vindecarea acestei răni poate aduce eliberarea esențială unei vieți de calitate!

Surse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!