Ce vrei să te faci când vei crește?
Mai știți întrebarea: “Ce vrei să te faci când vei crește”?
Ei bine, de-a lungul copilăriei, Laura a dat tot felul de răspunsuri.
În fața bunicului era jurnalistă, în fața bunicii era prezentatoare Tv, iar în fața rudelor a enumerat atât de multe profesii, până când acestea au renunțat s-o mai întrebe.
Anii s-au scurs în bătaia tic-tac-ului mecanic al vechiul ceas de perete pentru ca, într-o bună dimineață, Laura să se trezească femeie.
–Și ce vrei să te faci când vei crește? a întrebat retoric fata, strâmbându-se în oglindă în timp ce se îmbrăca.
I-ar fi plăcut să practice multe meserii, dar viața… viața asta atât de glumeață i-a îndreptat pașii în cu totul altă direcție.
Inițial, pe la 20 și ceva de ani, a fost convinsă că frâiele erau în mâna ei și tare mult s-a mândrit cu puterea liberului arbitru.
Lucra în mediul privat, în domeniul Resurselor Umane și interacțiunea cu oamenii era tot ceea ce avea nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă. Mereu înconjurată de tot felul de persoane de la care nu numai că avea posibilitatea să asculte sute de povești, dar avea și o mulțime de lucruri de învățat. Meseria ei era o permanentă școală a vieții. Și chiar din acel izvor nesecat de întâmplări își lua seva atunci când se simțea depășită de situație.
Până într-o zi, o zi pe care ar fi șters-o cu bucurie din calendar!
Dureri, plimbat prin secțiile de urgență ale spitalelor, trei săptămâni în care a auzit atât de multe variante de diagnostice și a luat atât de multe pastile, însă fără rezultat.
La final, s-a îndurat destinul și a întâlnit o doctoriță pricepută care a și internat-o pe loc. Nu de alta, dar deja avea febră 39,8 chiar dacă lua două tipuri de antibiotice.
Odată cu spitalizarea, a fost convinsă că, după cele șapte zile de internare, totul va reveni pe făgașul normal. Abia aștepta să se reîntoarcă printre oameni, printre CV-uri și ore de muncă ce depășeau cu mult normativa în vigoare.
Totuși, așa cum avea să observe și Laura foarte curând, nu numai că viața este pusă pe șotii, dar nici nu dispunem 100% de liber arbitru.
Schimbarea la 360 de grade a venit lent, cu multe suișuri și coborâșuri și cu experiențe proprii, nu doar auzite de la candidații săi.
Astfel, după ce tic-tac-ul vechiului ceas mecanic a mai bătut de câteva mii de ori, Laura a ales să se pună în slujba pacienților.
–Scopul?
Protejarea acestora atunci când sunt nevoiți să interacționeze cu mediul sanitar, în special cu spitalele.
Faptul că nu era cu totul vindecată a fost exact motivația principală de a se angrena în acest demers. Pentru că, de la acea internare primise drept “amintire” o infecție nosocomială din cauza unei bacterii preluate din spital. Lupta tinerei cu aceasta continua chiar și în acea dimineață. Tocmai de aceea, înainte de a ieși pe ușă, înghiți un pumn serios de pastile.
–Măcar dacă ai sta și tu liniștită acolo! i s-a adresat fata, Klebsiellei pneumoniae.
–Dacă aș fi stat, așa cum spui tu, liniștită, nu te-ai fi gândit niciodată să fii una dintre persoanele care pot contribui cu adevărat la îmbunătățirea igienei în spitale/clinici prin echipamente de protecție și, mai ales, nu ai fi putut fi atât de aproape de persoanele care au cu adevărat nevoie de schimbări importante în sistemul sanitar. Pentru că nu te duci la spital cu o problemă și să te întorci cu alta în plus! Greșesc? a fost răspunsul sec și întrebarea emfatică a bacteriei.
Laura a preferat să nu mai zică nimic. Din păcate, bacteria chiar avea dreptate. Nerespectarea normelor de igienă în mediul sanitar de către personalul medical, pacienți și/sau vizitatori, poate duce la compromiterea sănătății, mai ales atunci când sistemul imunitar este deja slăbit.
Toate aceste motive din ultimii ani, au îndemnat-o să facă o reconversie profesională, trecând de la lucrul din mediul privat, la cel public. Totuși, nu oriunde, ci la Direcția de Sănătate Publică.
Funcția pe care o ocupa acum îi oferea posibilitatea de a implementa reguli stricte, pe care mai apoi, le controla cu rigoare. Devenise spaima unităților care se aflau sub jurisdicția ei. De la portar și până la directorul spitalului, toți tremurau numai când îi auzeau pașii pe coridoare. Chiar dacă încălțămintea ei era acoperită cu botoși de unică folosință.
Managementul face diferența
Teoretic, la nivel global, se încearcă în mod continuu dezvoltarea și perfecționarea procedurilor operaționale standard în ceea ce privește domeniul medical. Mai ales, după ce ultima pandemie ne-a arătat cât suntem de vulnerabili.
Laura a înțeles imediat că, exact din acest punct, trebuie să pornească pentru a-și defini propria strategie, astfel încât, munca ei să aibă rezultatele scontate. Și nu, nu o ajutau doar statisticile cosmetizate din cadrul ședințelor. În teritoriu, adică în realitate, situația era de cele mai multe ori chiar critică.
Plecând de la regulile în vigoare și în urma expertizei din teren, ea și-a creat propriul set de instrucțiuni, modul în care acestea trebuiau aplicate, oferind, de asemenea și soluții viabile.
Obiectivul principal: garantarea unui procedeu eficace în ceea ce privea fluxul de lucru în spitale și protecția fiecărei persoane, fie cadru medical, personal de serviciu, vizitator sau pacient.
Iar una dintre cele mai slabe verigi de pe lista sa făcea referință la implementarea și menținerea unei igiene optime pentru a combate creșterea riscului de contaminare.
Aplicarea măsurilor sanitare și de igienă
Pentru a evita răspândirea în cadrul unităților sanitare a agenților patogeni proveniți din exterior, pentru început, Laura a verificat modul în care erau proiectate circuitele de acces, atât în privința materialelor și a deșeurilor medicale, cât și a persoanelor. Scopul acestei măsuri a fost acela de a minimiza riscul de contact și de infectare, mai ales al persoanelor cu un grad de risc mai ridicat.
Astfel, a identificat cele mai importante categorii de flux, categorii ce necesitau fiecare o cale separată de acces, dar și consumabile medicale și echipamente de protecție de o calitate cât mai înaltă.
Iar în privința consumabilelor și echipamentelor găsise deja cei mai buni parteneri de pe piață: Medicale Shop.
https://atlantidei.eu/wp-content/uploads/2024/03/Video-prezentare-firma.mp4
Întâlnirea cu reprezentanții companiei a considerat-o providențială.
Prezenți la fel ca și ea la unul dintre Târgurile Internaționale din domeniu, după câteva discuții, au realizat că erau de aceeași parte a baricadei: dorința de a fi la curent cu noutățile și inovațiile din sectorul medical, pe care să le integreze cu succes și în România.
Iar Adar Unic Solutions era partenerul ideal pentru ceea ce dorea Laura să realizeze, deoarece aceștia erau mereu în pas cu schimbarea, oferind constant echipamente și consumabile medicale de cea mai bună calitate. Căutau în mod continuu metode avansate, astfel încât să devină și mai buni, deoarece dezideratul lor era acela de a răspunde prompt cerințelor clienților Medicale Shop.
Ca furnizori de echipamente medicale cu 15 ani de experiență pe piața din România și parteneriate cu spitale și clinici din sectorul public și cel privat deopotrivă, Adar Unic Solutions și-a asumat misiunea de a spori calitatea actului medical, punând la dispoziție echipamente la cele mai ridicate standarde. Totul pentru a susține performanța personalului sanitar și de a dărui pacienților cea mai bună îngrijire posibilă.
Cum o bacterie se dovedește a fi de ajutor
–Igiena începe chiar de la intrare! i-a șoptit Klebsiella fetei, care studia cu atenție planul cadastral al spitalului.
–Sunt de acord cu tine! Atunci, ajută-mă să identific care ar fi cele mai indicate măsuri de protecție!
–Eu te ajut, i-a răspuns microorganismul, dar unde voi mai locui eu și rudele mele dacă tu ți-ai pus în minte să ne extermini?
–Voi oricum locuiți în corpul nostru! De exemplu, locul tău este în intestinul uman, la nivelul gurii și pe piele unde ai rolul tău. De ce tu și celelalte rude simțiți nevoia să vă răspândiți, așa, haotic și oriunde? a întrebat-o fata, iritată.
–Poate pentru a vă atrage atenția! a răspuns Klebsiella. În acest mod, sunteți nevoiți să reacționați, având grijă de voi, dar și de mediile pe care alegeți să le construiți sau unde sunteți obligați să vă desfășurați activitatea. Vezi tu, Laura, ideea este ca echilibrul să fie menținut. Natura a fost extrem de darnică cu voi încă de când ați apărut și v-ați dezvoltat ca specie. Dar, odată cu trecerea timpului, ați început să vă considerați mici Dumnezei și ați distrus bariera invizibilă a Naturii. Faceți tot felul de experimente, ne luați și ne cercetați, ne divizați și ne înmulțiți prin toate mijloacele posibile și, când lucrurile vă scapă de sub control, intrați în panică. Dintr-o dată nu mai suntem potențiale soluții la suferințele voastre umane. Dimpotrivă, vă devenim dușmani și ne declarați război.
–Înduioșătoare situația voastră! i-a răspuns tânăra, sarcastic. Mai bine, concentrează-te și mărturisește-mi cum vă putem ține măcar la distanță de spațiile în care încercăm să ne vindecăm! Totuși, sunt nevoită să recunosc că ai dreptate până la un punct! Însă, asta este exact ceea ce vreau eu să fac: să restabilesc echilibrul despre care îmi vorbești!
–Ok! a admis bacteria. Atunci începe de la cei care intră în spitale. Aceștia vin din diferite medii și pot aduce cu ei o mulțime de agenți patogeni dăunători sănătății voastre.
–Perfect! Hai să stabilim atunci, un protocol pentru vizitatori!
Vizitatorii…
…adică persoanele care nu pot fi controlate din punct de vedere igienic!
Aceștia accesează, de obicei, serviciile din ambulatoriu și în număr mai mic, secțiile de reanimare și unitățile de naștere.
Pentru a preveni introducerea agenților patogeni din exterior, dar și infectarea acestor persoane, propunerea fetei a fost ca la fiecare intrare în spital să fie așezate covorașe antibacteriene.
Mai apoi, vizitatorilor să li se ofere posibilitatea de a-și acoperi pantofii, așadar niște botoși de unică folosință.
–Ar fi indicat să-și acopere și hainele, nu crezi? i-a sugerat micul microorganism.
–Corect! Atunci, vizitatorii să îmbrace pe deasupra hainelor personale și halate de unică folosință.
–Ce anume le-ar mai trebui vizitatorilor? a continuat fata să se întrebe.
–Poate ceva care să le acopere și capul, părul…i-a răspuns Klebsiella.
–Exact, bravo! Vizitatorilor să li se ceară să folosească și bonete.
–Iar cei de la Adar Unic Solutions mi-au propus într-adevăr un tip de bonetă din nețesut și polipropilenă.
–Ok, cred că acesta ar fi ansamblul de piese vestimentare în garantarea protecției vizitatorilor, indiferent cu cine ar urma să intre în contact.
–Da, ai dreptate! Toate aceste articole ar trebui să ne țină departe! a confirmat și bacteria cea violetă. Cu toate acestea, cred că ar fi necesar să mai adaugi pe listă și măștile chirurgicale.
–Nu greșești deloc! Pe site-ul celor de la Adar Unic Solutions, Medicale-Shop.ro, am văzut modele de măști chirurgicale cu protecție de peste 98%. Ideale pentru a nu vă contracta sau a nu vă mai răspândi printre noi.
–Ce categorie urmează acum? a dorit să știe „prietena” Laurei?
Pacienții
–Pacienții! Adică acele persoane care ar trebui să se afle sub un control strict al igienei, fiind nevoiți să acceseze diferite departamente de tratament și diagnostic din spital, plus spațiile în care sunt internați, adică camerele.
–Păi, cred că ar trebui să folosească pijamalele de unică folosință, mai ales cei care sunt internați în regim de day-hospital! a propus, din nou, mica vorbăreață.
–De acord cu tine! Și tot cei de la Medicale Shop mi-au oferit și soluția în această privință, a spus tânăra încântată.
Klebsiella, cred că aceste echipamente vor permite desfășurarea activității la standarde cât mai înalte în spitalele și clinicile din jurisdicția mea. Și trebuie să recunosc că, mi-ar plăcea ca această metodă să fie preluată și îmbunătățită și de către colegii mei.
–Tot ai uitat ceva! a întrerupt-o bacteria pe Laura din propria-i pledoarie.
–Ce am uitat?
–Mănușile chirurgicale din latex sau nitril, pudrate sau nepudrate, folositoare tuturor în aceste spații. Doar în acest mod poți obține o igienă din cap până în picioare. Și uniformele medicilor, asistenților, a celor de la curățenie….?
–Așa este! Dar Adar Unic Solutions are și pentru aceștia cele mai bune echipamente.
–Și pentru ca igiena să fie completă, nu trebuie să scăpăm din vedere nici produsele de curățenie, precum:
- dezinfectanții pentru mâini, pentru suprafețe și pentru instrumentele medicale
- șervețelele și lavetele dezinfectante
- consumabilele din hârtie: role hârtie prosop sau șervețele pliate în ZZ premium, rolele cearceaf din hârtie
- husele de protecție pentru saltele
- articolele pentru deșeurile medicale
Strategia căilor de acces în spital
–Mai apoi, în privința rutelor din spital, trebuie să avem în vedere că personalul medical trebuie să poată accesa toate compartimentele. În schimb materialele medicale curate și sterile trebuie să aibă propriul traseu, astfel încât să nu se intersecteze cu deșeurile și să fie contaminate. Deșeurile să aibă propriile rute pentru a putea ajunge la secția de sortare generală, unde se va decide dacă vor fi destinate mai apoi tehnicilor industrializate pentru reutilizare sau dacă vor fi total eliminate. Totuși, pentru a reduce costurile de management, am putea propune unificarea anumitor căi dar luând toate măsurile de precauție corespunzătoare. Acest aspect va fi necesar să îl discut însă cu managerii spitalelor sau cu cei responsabili de selecția produselor potrivite pentru fiecare tip de tratament practicat în unitățile respective. Și după ce vor adopta toate aceste măsuri, eu, împreună cu managerii acestor unități, vom avea rolul de a verifica regulat ca standardele de igienă și procedurile de lucru sunt îndeplinite ca la carte pentru prevenirea problemelor sau remedierea eventualelor carențe, deficiențe. La final, nerespectarea acestor reguli vor fi pedepsite conform legii în vigoare.
–Ai terminat? și un căscat profund și zgomotos se auzi în urechile fetei.
–Nu, nu am terminat! Și nu voi avea liniște până când nu voi ști că am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a salva, într-un fel sau altul, oamenii!
–Uite unde era marea salvatoare? Dar pe tine când o să te salvezi?
–Atunci când vei fi atât de amabilă încât vei decide să distrugi colonia construită în țesuturile mele!
–Dificil! Colonia noastră a prosperat atât de frumos. Este și păcat să distrugem așa ceva!
–Te asigur că se va întâmpla acest lucru la un moment cu sau fără voia ta! i-a răspuns Laura pe un ton în care nuanțele de disperare, durere și speranță se amestecau în doze neechilibrate.
–Oricum, datorită ajutorului meu și tu îți poți aduce contribuția pentru a face o lume mai bună! a încercat s-o încurajeze Klebsiella.
–Îți mulțumesc pentru asta! a șoptit fata.
Regula 3P in managementul calității
Într-adevăr, situația medicală a Laurei, dar și dorința ei de a face oarecum dreptate au încurajat-o spre a lua cele mai înțelepte decizii și de a pune la punct strategii fiabile.
În demersurile sale, a ținut cont și de renumita formulă 3P, formulă ce garantează succesul în ceea ce privește managementul calității, indiferent de domeniu:
Process, People, Product/Sevices: adică Procesul/Procedurile, Personalul/Oamenii, Produsul/Serviciul.
Soluția este chiar la îndemâna noastră
Iar cheia succesului Laurei a fost chiar compania Adar Unic Solutions.
În oferta propusă de către Medicale-Shop.ro a găsit produse de o calitate net superioară, pe care le-a putut propune cu mândrie și încredere managerilor din spitale și clinici.
Pentru oameni ca Laura, ce vor să aducă o schimbare pozitivă, compania Adar Unic Solutions, administratorul magazinului Medicale-Shop.ro, oferă instrumentar și consumabile medicale de calitate premium, produse cu marca CE, sub certificare ISO, importate și distribuite cu avizele de funcționare emise de instituțiile competente (ANMDM).
–Și ce vrei să te faci când vei crește?
Acum, tânăra a aflat răspunsul.
A înțeles că a preveni nu este o cheltuială ci o investiție, o formă de grijă și de respect! Iar datoria ei, de aici înainte, era de a promova și de a integra în practiva socială prevenția!
Nota Bene
–Dragii mei cititori, cu aceste produse și cu un set de reguli și protocoale bine gândite și implementate, spitalele și clinicile nu vor mai reprezenta un pericol pentru sănătatea voastră! Și, bineînțeles, nu uitați de prevenție prin efectuarea analizelor de bază și a controalelor regulate!
–Stimabili manageri și responsabili ai unităților spitalicești, nu mai faceți rabat de la calitate și ordine, pentru că într-o zi, chiar dumneavoastră puteți fi în locul Laurei. Iar ca această tânără sunt nenumărați pacienți care se confruntă cu astfel de situații medicale!
Articol scris pentru cea de-a 5 -a probă Superblog 2024 Fresh Content
Legendă:
- cuvintele scrise cu albastru și bolduite reprezintă cuvintele ce au plasate link-urile solicitate
- cuvintele bolduite reprezintă cuvintele cheie solicitate
- cuvintele scrise cu caracter italic sau puse între ghilimele reprezintă nume, denumiri și/sau citate pe care am decis să le scot în evidență în acest mod
Surse:
- surse recomandate de către sponsorul Adar Unic Solutions SRL – proprietarul Medicale-Shop.ro (site, blog și pagina de Facebook), informațiile și pozele fiind prelucrate în Canva Free
- informațiile despre bacteria Klebsiella pneumoniae au fost preluate de pe site-ul reginamaria – dicționar de afecțiuni