Introducere
Îți dorești să deschizi un blog dar nu ai foarte multe cunoștințe despre ceea ce este în spatele unei astfel de decizii?
Ai deja un site/blog/magazin online, dar nu ai prea multe informații despre cum ai putea să te promovezi?
Toate acestea și multe alte sfaturi utile le vei găsi în articolul de mai jos!
Acest guest post este scris de către Ramona Badea ce profesează în acest domeniu.
Informațiile oferite în acest articol sunt relevante și utile, iar punerea lor în aplicare vă va aduce rezultatele dorite.
Am avut plăcerea și onoarea s-o cunosc, dar și să concurăm împreună în competiția Superblog.
Tot ea este și câștigătoarea celui de-al treilea loc în ediția Superblog Spring 2022.
Nu ne-a luat mult timp să ne împrietenim, deoarece am descoperit că avem multe lucruri în comun. În plus, Ramona este persoana care știe cum și când să îți fie alături și să te motiveze să mergi mai departe.
Ambițioasă, în sensul cel mai bun al acestui cuvânt, muncitoare, inteligentă, cu o imaginație fantastică, dar și cu pregătire de psiholog, are toate datele necesare pentru a-și îndeplini visele/visurile.
Așadar, vă invit s-o descoperiți și îi mulțumesc că a acceptat invitația mea!
Guest post cu Ramona Badea
Dacă ai un blog, un site sau un magazin online, există două canale principale de unde poți primi trafic: Facebook si Google.
Nu sunt singurele surse de trafic, dar cred că (încă) sunt cele mai importante.
Google are partea de reclame plătite (Google Ads), SEO și Youtube. Facebook are Facebook Ads., grupuri, Instagram și influence-ri.
Este un drum lung pe care trebuie să îl parcurgi pentru a aduce trafic pe site. Munca ta se va încheia abia atunci când clientul este convins să finalizeze procesul de cumpărare și trec cele 15 sau 30 de zile în care are drept de retur.
Dacă ai un magazin online sau un site de prezentare, să ai trafic pe site este doar primul pas. Odată ce clientul a ajuns în casa ta virtuală, contează aspectul site-ului, viteza de încărcare, descrierea produselor, fotografiile, informațiile prezentate și multe alte aspecte care influențează pozitiv sau negativ procesul de cumpărare.
Câteva cuvinte despre marketing online
Este dificil să vorbesc despre marketing la modul general, pentru că are atât de multe nișe, fiecare dintre ele fiind la fel de importantă. Majoritatea specialiștilor în marketing aleg să se nișeze, optând să învețe mai mult despre:
- branding,
- strategie,
- social media,
- content writing,
- copywriting,
- campanii Google sau Facebook, SEO etc.
Branding se referă la toate demersurile care construiesc imaginea ta. Logo-ul, ambalajele folosite, cum comunici cu clienții, ce mesaje transmiți și nu numai. Contribuie direct sau indirect la imaginea pe care posibilii clienți și-o formează despre tine.
Strategie înseamnă un plan pe termen mediu sau lung, ce pornește de la întrebarea:
“Cine suntem?” sau “Unde suntem?”
și merge către
“Cine vrem să fim într-un an sau în 5?”, “Ce facem pentru a ajunge acolo?” și nu în ultimul rând “Ce buget avem sau de ce buget avem nevoie?”.
Majoritatea firmelor nu pun la întâmplare niște postări, campanii și niște reclame și pur și simplu se întâmplă să aibă succes. Nu! Ei au în spate o strategie pe care o urmează și care a fost gândită probabil de mai mulți oameni care cu asta se ocupă.
Social media e simplu de explicat: Facebook, Instagram și mai nou TikTok; postezi conținut acolo, oamenii dau like.
Dar, bineînțeles că nu este atât de simplu, pentru că nu orice tip de conținut atrage oamenii, nu orice tip de conținut are engagement (like, share, comentarii) și nu orice tip de conținut este util pentru afacerea ta. De fapt, se poate întâmpla chiar invers: ceea ce postezi în social media să îi influențeze pe oameni să își facă o părere proastă despre brandul tău.
De aceea, dacă ai un business, conturile de social media ar trebui să fie administrate de o persoană care știe ce face.
Content writing-ul se regăsește în textele medii și lungi, scrise de cele mai multe ori cu intenția de a descrie un produs sau serviciu.
Persoanele care sunt content writer scriu articole de blog, descrieri de produs și uneori postări pentru social media.
Copywriting-ul se referă la texte scurte, precum titluri de presă, broșuri, bannere etc. și textul lor este mai persuasiv, orientat către a convinge cititorul să întreprindă o acțiune: să cumpere ceva, să te contacteze etc.
Facebook/Google Ads. sunt campaniile plătite, care aduc produsul tău în fața posibililor clienți.
Există mai multe moduri de a seta campaniile și niciunul dintre ele nu este prin boost post. Dacă vrei campanii complexe, e nevoie și de un demers mai complex. O campanie setată greșit va consuma bugetul alocat fără a aduce rezultate.
SEO sau Search Engine Optimization este procesul de optimizare pentru motoarele de căutare prin care site-ul sau anumite pagini din el devin vizibile în lista rezultatelor Google.
3 modalități prin care să înveți singur marketing online
Acestea sunt nișele care mi-au venit acum în minte, dar nu sunt toate. Ele pot fi și interconectate. Spre exemplu un content writer poate fi și un specialist SEO foarte bun, sau un social media manager se poate pricepe și la Facebook Ads.
Marketing-ul online este un domeniu complex, însă dacă vrei să înveți singur, trebuie să începi de undeva. Amintindu-mi de începuturile mele în acest domeniu, m-am gândit să îți prezint 3 modalități prin care să înveți singur marketing online.
1. Tutorialele Smarters
Spre deosebire de majoritatea articolelor despre marketing, aceste tutoriale chiar conțin informații utile, bine structurate și explicate astfel încât să înțeleagă oricine.
Poți găsi pe site-ul lor articole despre content marketing, e-mail marketing, SEO, social media și altele.
Ai nevoie doar de timp, disponibilitate, afinitate către domeniu și o agendă pe care să îți notezi ideile principale, ca să nu te încurci în atâtea informații.
Desigur, au și cursuri plătite, pe care le poți urma după ce ai citit toate materialele lor, pentru a învăța și mai multe despre acest domeniu frumos.
2. Fă-ți o pagină de Facebook
Știu, am spus că o abordare greșită a postărilor din social media poate atrage cu sine o imagine negativă asupra brandului. Dar dacă tu ești doar o persoană care vrea să învețe marketing online, deci nu ești un brand, poți testa, exersa și te poți juca fără probleme.
Alege un domeniu care îți place și fă-ți o pagină de Facebook.
Poate îți place să gătești, să te plimbi, să călătorești, să faci sport, să cânți ori ai un copil mic și vrei să oferi informații despre creșterea și educația lui. Important este să fie ceva care îți place și în care te poți implica.
Alege:
- numele și culorile bannerelor (branding),
- gândește-te unde vrei să ajungi cu acea pagină și
- cum vei face să ajungi acolo (strategie).
Apoi poți să începi să postezi și să faci cunoscut lumii acest proiect.
Poți încerca să faci și campanii Facebook, dar folosește un buget mic (spre exemplu, 5 lei/zi) pentru perioade scurte (4-7 zile) și nu uita să setezi data la care se oprește campania. Dacă nu o vei face, va rula încontinuu și te vei trezi cu o factură măricică de la Facebook.
Încercând să promovezi pagina ta, te vei lovi de foarte multe probleme și vei învăța din fiecare câte ceva.
Cu această ocazie o să afli și dacă îți place cu adevărat marketing-ul, dacă nu te obosesc prea tare toate provocările lui și vei reuși să aduni informații care îți vor fi folositoare pentru proiecte viitoare.
3. Cursurile “Google Atelierul Digital”
Google pune la dispoziția utilizatorilor, complet gratuit, cursuri de introducere în marketing-ul online. Le-am urmat și eu, pot spune că sunt interesante.
Dacă articolele celor de la Smarters ori administrarea unei pagini de Facebook îți oferă informații valoroase fără să ai neapărat “o bază”, un punct de plecare, Cursurile “Google Atelierul Digital” se ocupă exact de clădirea acestei baze, pe care tu poți construi către marketing, business ori alte domenii.
Cursul este structurat pe capitole care sunt explicate cu video, iar la finalul fiecărui capitol ai un mic test, pentru a vedea cu ce informații ai rămas.
Poate nu sunt extraordinare pentru avansați, dar cursurile acestea sunt foarte bune pentru începători.
În încheiere, despre marketing
Înainte de a te avânta către acest domeniu, ar trebui să știi că marketing-ul nu este mereu facil. Este un domeniu în continuă schimbare, deci trebuie cu adevărat să îți placă, pentru a avea energia de a ține pasul cu el.
Dacă ai un blog pe care vrei să îl promovezi, este aproape ca și cum ai avea un business, deci ai nevoie de o strategie de promovare și de uneltele necesare, care să te ajute să ajungi la rezultatele dorite.
O altă calitate a unui marketer de succes este ambiția: uneori, nu ne iese din prima, uneori clienții sunt dificil de înțeles și aproape niciodată nu iese exact așa cum ai plănuit. Ai nevoie, deci, de abilitatea de a nu renunța ușor.
Despre autoare
Din școală am ieșit psiholog, dar sufletul meu “m-a împins” către marketing online. A fost singurul domeniu în care mi-am dorit cu adevărat să profesez.
În timpul liber sunt blogger și creator de conținut. Îmi place să scriu povesti, poezii, nuvele, articole informative. Recent, am lansat o serie de Reels cu teme din dezvoltarea personală.
Sunt co-admin al grupului Pagini cu suflet, unde postez în fiecare luni câte o idee despre marketing și din când în când, un concurs pentru bloggeri.
Surse foto:
- foto arhiva personală Ramona Badea
- www.freepik.com
- econ.unitbv.ro